Antena Meniu Search
x

Cel mai mare cutremur din acest an le-a dat fiori românilor. Seismul de 4,6 pe Richter s-a simţit şi în Capitală

Zona seismică Vrancea s-a mişcat din nou la 4,6 grade pe Richter, astăzi, după ora prânzului, iar cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti

Vezi și

Zona seismică Vrancea s-a mişcat din nou la 4,6 grade pe Richter, astăzi, după ora prânzului, iar cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti. Este cel mai puternic din acest an, deşi experţii îl încadrează în categoria seismelor moderate. Mişcările de acest fel eliberează energia din adâncuri şi pot întârzia un viitor cutremur mare, dar nu îl anulează, spun specialiştii.

La ora 12.24, ora României, în zona seismică Vrancea a avut loc cel mai puternic cutremur din acest an. Seismul cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de peste 130 de kilometri.

Constantin Ionescu, director general Institutul Naţional de Fizică a Pământului: "El s-a resimtit cam peste tot in sudul Romaniei, in estul Romaniei. S-a simtit mai tare la etajele superioare ale blocurilor sau in cladiri mai vechi."

Cu 25 de secunde înainte, Institutul Naţional de Fizică a Pământului a trimis alerte seismice.  

Alertele de cutremur in tara noastra se dau in doua moduri, o data pe contul de twitter al INFP. Sau puteti folosi aplicatia Telegram pe care descarcati si o instalati in telefonul mobil. Pana cand sistemul Ro-Alert va fi functional, folositi aceste doua aplicatii, ar putea sa va salveze viata.

La câteva minute după cutremur, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a postat un mesaj pe Facebook, însoţit de un filmuleţ în care oamenii sunt învăţaţi unde trebuie să se adăpostească, atunci când pământul se mişcă. 

La 41 de ani de la cutremurul din 1977, care a făcut 1.500 de victime, România este nepregătită în faţa unui seism devastator. Numai în Bucureşti sunt peste 700 de clăriri vechi, iar aproape jumătate dintre ele sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic. Cu alte cuvinte, se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade.

Tragedia este inevitabilă, susţine profesorul Gheorghe Mărmureanu. 

Tot el spune că viitorul mare cutremur va afecta mai mult Moldova şi Dobrogea şi mai puţin Capitala. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Cel mai mare cutremur din acest an le-a dat fiori românilor. Seismul de 4,6 pe Richter s-a simţit şi în Capitală