Antena Meniu Search
x

IFN-urile au dobânzi şi penalităţi atât de mari, încât unii dintre datornici sunt gata să se sinucidă

Guvernatorul Băncii Naţionale a dat cu ochii şi de cel mai grav efect al dobânzilor practicate de IFN-uri.

Vezi și

Guvernatorul Băncii Naţionale a dat cu ochii şi de cel mai grav efect al dobânzilor practicate de IFN-uri. L-a întâlnit pe bărbatul care a fost la un pas de sinucidere după ce şi-a pierdut casa pentru un credit de 20.000 de euro. Cinci din zece români care ajung să ia credite rapide de la Instituţiile Financiare Nebancare nu au un venit sigur cu care să achite ratele. Iar creşterea creditelor cu dobânzi şi de peste 7.000% este fulminantă.

Din cauza datoriilor la un IFN, cu o cagulă pe faţă, Oliver Marinescu a vrut, anul trecut, să se arunce de la etajul 16 al unui hotel din Capitală. "Până nu te ridici undeva să spui ilegalităţi, nu te aude nimeni. Îţi ia tot: maşină, casă. Se fac licitaţii. Mi-au luat şi mobila, şi hainele, amintiri, tablouri."

În aceeaşi zi, o Instituţie Financiară Nebancară i-a luat casa pentru că nu a reuşit să îşi plătească ratele cu dobânzi şi penalităţi enorme. Cazul lui a ajuns în instanţă, dar fără niciun rezultat până acum. "Vorbim de penalităţi de 5% pe zi. Am avut penalităţi de 1.200 de euro la un credit de 20.000 de euro." 

La un an de când a vrut să recurgă la gestul extrem, Oliver a reuşit să se angajeze, dar nu are multe speranţe. Nu mai crede nici în justiţie şi nici în autorităţi. A vrut astăzi la un eveniment să-l cunoască personal pe guvernatorul Băncii Naţionale. 

Pe acelaşi subiect

Până de curând, Instituţiile Financiare Nebancare nu au fost deranjate de oficialii Băncii Naţionale. După 10 ani de glorie, de la 1 octombrie, INF-urile sunt obligate să aibă capital de 10 ori mai mare pentru a acorda credite. Însă, şi acum dobânzile uriaşe au rămas la fel.

În urmă cu 10 ani, creditele noi acordate de IFN-uri însumau 600 de milioane de lei. În ultimul an au fost acordate credite de 3,7 miliarde de lei. Îngrijorător este faptul că jumătate dintre românii care iau astfel de credite nu au venituri salariale. Şi, de multe ori, din cauza dobânzilor care ajung de la 100% la 7.000% nu mai pot să îşi plătească ratele uriaşe. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Creditul are şi o parte emoţională. E o mare bucurie când îl iei şi o mare dificultate când începi să-l plăteşti. Chiar dacă îl plăteşti jumătate din viaţa ta nu e deloc o plăcere."

Românii care au litigii cu băncile pot apela gratuit la Centru de Soluţionale alternativă a litigiilor în domeniul bancar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » IFN-urile au dobânzi şi penalităţi atât de mari, încât unii dintre datornici sunt gata să se sinucidă