Antena Meniu Search
x

De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald

De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald. Un fenomen neplăcut le poate strica vacanța celor care aleg să îşi petreacă concediul la malul mării. Sunt zile în care apa mării are doar 15 grade Celsius, deși în aer sunt mai bine de 20 de grade.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 17:43

De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald
De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald - Profimedia

De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald. Un fenomen ciudat a avut loc în această perioadă pe litoralul românesc: în vreme ce temperatura a fost una normală, apa mării a fost rece ca gheaţa.

Totodată, atunci când stăm mult timp la soare şi apoi intrăm brusc în apă rece organismul suferă un şoc termic, care poate fi fatal. Uneori simptomele nu apar imediat şi avem tendinţa să le ignorăm.

Specialiştii recomandă ca în cazul în care aţi petrecut mult timp la soare, să nu vă grăbiţi să vă aruncaţi în apă pentru a vă răcori. Gestul poate fi fatal indiferent de vârstă. Uneori simptomele nu apar imediat după contactul cu apa.

Pe litoral are loc în această perioadă un fenomen rar

Pe acelaşi subiect

Pe litoral are loc în ultimele zile un fenomen rar. La Constanţa apa mării este rece ca la începutul primăverii, are doar 15 grade. Specialiştii spun că apa mai rece e adusă din larg de curenţii care bat din sud, invers decât în mod obişnuit. Fenomenul e denumit de biologi upwelling. La Sulina şi la Gura Portiţei în schimb, se poate face baie în mare, apa are 23 de grade. Şi dacă azi a fost cald în sudul ţării, de mâine e şi mai cald. Arşiţa se intensifică şi se întinde peste toată ţara.  În sud şi vest va fi cod portocaliu de caniculă. "Suntem sub incidenţa unei mase de aer tropical în extindere şi în intentisifcare chiar, acest lucru însemnând disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Ne aşteptăm la valori de 38 - 39 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, de 40, poate chiar 41 în partea de sud a ţării noastre", a declarat Alina Şerban, meteorolog.

Ce este fenomenul "Upwelling"

"Upwelling" este specific mai degrabă Oceanului Pacific decât Mării Negre şi este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți. La noi în ţară fenomenul cunoscut ca şi "Upwelling" a început încă de la sfârşitul lunii iulie. 

Care este temperatura apei Mării Negre în luna august

Potrivit site-urilor de profil apa Mării Negre va avea temperatura situată între 24.7°C şi 24.9°C în această perioadă. 

Apa Mării Negre este mai rece, în medie, cu 2 grade

Media de sezon a temperaturii apei Mării Negre se situează în luna iulie între 23.8°C și 26.4°C.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri sociale » De ce apa mării e rece, chiar dacă afară e cald