Antena Meniu Search
x

De ce roşu şi verde sunt culorile Crăciunului

Mai toţi românii se pregătesc de sărbătorile de iarnă, astfel că ne-am gândit să vedem care sunt motivele pentru care culorile roşu şi verde sunt considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului.

Roşu şi verde sunt considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului
Roşu şi verde sunt considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Românii se pregătesc intens pentru Crăciun.

Ne apropiem cu paşi mari de sfârşitul unui nou an. Asta înseamnă inclusiv că ne apropiem de o perioadă în care, în mod normal, o persoană se bucură de tot ce îl înconjoară, indiferent că vorbim despre eventualul timp petrecut la zăpadă, acolo unde este cazul, de bucate alese, împărţite cu cei dragi, sau de cadouri şi apariţia lui Moş Crăciun.

Crăciunul este momentul care încântă sufletele oamenilor încă din vremuri de mult apuse, dar puţină lume ştie că există două culori care sunt considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului, respectiv roşu şi verde.

Roşu şi verde, culorile Crăciunului la celţi

Chiar dacă unora li se poate părea surprinzător, trebuie precizat că inclusiv celţii sărbătoreau Crăciunul. Şi încă din acea perioadă se presupune că a apărut ideea ca aceste două culori, roşu şi verde, să fie considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului.

Pe acelaşi subiect

Asta pentru că celţii venerau plantele roşii şi verzi, considerând că plantele care au aceste culori îi ajută să treacă cu bine peste iarna grea. De altfel, un astfel de motiv este luat în calcul chiar şi în zilele noastre, de către cei care îşi decorează casele în roşu şi verde. Aceste persoane se gândesc, în mod tradiţional, că aceste culori îi protejează şi aduc noroc familiei.

Roşu şi verde, culorile Crăciunului la creştini

Chiar dacă dintr-un alt punct de vedere, roşu şi verde sunt considerate culorile tradiţionale ale Crăciunului şi la creştini. Asta pentru că roşu şi verde fac trimitere la viaţa lui Iisus Hristos.

Culoarea roşie reprezintă sângele lui Iisus Hristos, iar culoarea verde înseamnă, practic, copacul vieţii, viaţa eternă, nemurirea, nuanţa de verde care rezistă chiar şi pe durata iernii.

Roşu şi verde, culorile Crăciunului în epoca modernă

Culorile roşu şi verde au fost confirmate drept culorile tradiţionale ale Crăciunului inclusiv în zilele noastre. Iar acest lucru i se datorează în special lui Haddon Sundblom.

Haddon Sundblom a fost desenatorul care a creat renumitele reclame de Crăciun pentru cei de la Coca Cola. Sundblom, care a trăit în perioada 1899-1976, a lansat ideea conform căreia Moş Crăciun este îmbrăcat, în mod tradiţional, într-un costum predominant roşu, stă aşezat pe un fotoliu verde şi soarbe cu nesăţ dintr-o sticlă de Coca Cola.

Culmea, cei mai mulţi dintre oameni consideră că de aici a venit ideea că aceste culori, roşu şi verde, sunt culorile tradiţionale ale Crăciunului.

Alte culori tradiţionale de Crăciun

Pe lângă roşu şi verde există şi alte culori considerate, într-o oarecare măsură, tradiţionale de Crăciun. Vorbim aici despre albastru, argintiu, auriu şi alb.

Albul este utilizat pentru că indică noţiunea de puritate. Auriul şi argintiul ar reprezenta cadourile depuse de magi la naşterea lui Iisus Hristos. Albastrul este considerat o culoare a Crăciunului pentru că ar reprezenta-o pe Maria, mama lui Iisus. De altfel, Maria, mama lui Iisus, este prezentată, la naşterea Domnului, având un veşmânt de nuanţă albastră, un veşmânt extrem de rar la vremea respectivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » De ce roşu şi verde sunt culorile Crăciunului