Video De la orfelinat într-un cămin de tip familial. Schimbarea care aduce speranţa unui viitor copiiilor aflaţi în grija statului
Se întrevede un licăr de speranţă pentru copiii aflaţi în grija statului. Orfelinatele, care pentru unii au fost adevărate case ale groazei, se închid unul câte unul, iar copiii sunt mutaţi în spaţii care seamănă cu un cămin. O echipă Observator a ajuns într-o casă de tip familial şi vom face şi noi cunoştinţă cu adolescenţii plini de speranţă şi bucuroşi de noua lor casă.
Reporterii Observator i-au găsit pe băieţii din Casa Drobeta, din judeţul Mehedinţi, făcând puzzle, într-o atmosferă destinsă, iar adolescenţii se ajută ca fraţii. Fiecare zi petrecută în casa de tip familial îi pregăteşte pe copii pentru viaţa de adult. Tocmai de aceea, implicarea lor este foarte importantă.
Anca Grecu - psiholog: Cu cât ne legăm mai mult de principii legate de mediul familiar, cu atât mai mult dezvoltarea copiilor într-un mediu armonios de tip familial este un lucru bun, pozitiv, îi sprijină şi în reintegrare.
Regulile pentru casele de tip familial sunt clare
Nu pot găzdui mai mult de 12 beneficiari, iar în dormitoare trebuie cazaţi doi, maximum trei copii. Spaţiile trebuie să semene cât mai mult cu un cămin şi copiii trebuie să aibă acces şi la un living în care să se relaxeze şi să socializeze. Investiţia a fost făcută cu bani de la Consiliul Judeţean, iar pentru amenajarea celor trei case s-a cheltuit un milion de lei.
Adrian Bidilici- director DGASPC: De data asta cred că este o iniţiativă foarte bună, aceasta privind dezinstituţionalizarea şi să avem nişte condiţii decente pentru nişte beneficiari care au ajuns în sistem, evident, nu din vina lor.
Aladin Georgescu - preşedinte CJ: Judeţul Mehedinţi este un judeţ mic, şi nu are un buget consistent dar atunci când faci ceva pentru copii niciodată efortul nu trebuie să ţi se pară prea mare.
La finalul anului trecut, în România mai funcţionau 73 de centre de plasament care erau găzduiţi 1900 de copii. Potrivit Ministerului Familiei, dintre acestea, 52 trebuie să îşi închidă porţile în 2023, restul în 2024.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰