Antena Meniu Search
x
LIVE

Decizia de a permite credincioșilor să ia personal Paști de la preoți a împărţit România în două

Decizia de a permite credincioșilor să ia personal Paști de la preoți a înfuriat și a împărţit România în două. Și uite așa, în săptămâna care ar trebui să ne aducă linişte în suflete, românii au mai găsit un motiv să se dezbine.

De Redactia Observator la 15.04.2020, 21:14
Vezi și
  • Specialiștii recomandă românilor să rămână în case inclusiv în Noaptea Învierii.
  • Autoritățile se tem că românii s-ar putea infecta în număr mare cu noul coronavirus.

Decizia de a permite credincioșilor să ia personal Paști de la preoți a înfuriat și a împărţit România în două. Și uite așa, în săptămâna care ar trebui să ne aducă linişte în suflete, românii au mai găsit un motiv să se dezbine.

Până să se împartă Lumina, s-au împărţit taberele. Sunt, pe de-o parte, români care vor să se bucure de miracolul Învierii la fel ca în alţi ani.

"E creştinește, trebuie să primim Lumină, anafură. Trebuie".

Dar sunt şi români care atrag atenţia că vom avea abia apoi nevoie de un miracol, dacă nu se respectă regulile de distanţare socială.

"E periculos. Asta e situaţia momentan. E acest virus şi trebuie să respectăm".

Doina Azoicăi, epidemiolog Iași: Riscul transmiterii acestui nou coronavirus este foarte mare!

Pe de altă parte, mulţi poliţişti se plâng că au fost puşi într-o lumină proastă, după ce au primit ordin să împartă flacăra Învierii.

Lorena Radu, Poliția Rutieră Arad: După truda din Academia de Poliţie, noi practic suntem nevoiţi să punem bătrânele pistoale Carpaţi în rastel şi să luăm instrumentele preoţilor pentru a împărţi aşa cum dumnealor îşi doresc Lumina Sfântă.

"De sărbători, cu o mână să dăm Sfânta Amendă, cu cealaltă Sfânta Lumină", scrie pe Facebook şi un sindicat al Poliţiştilor. În timp ce spiritele se aprind, preoţii reamintesc de spiritul Sărbătorilor Pascale.

Radu Petre Mureșan, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii Mavrogheni: E o mângâiere și un moment de bucurie în același timp, în această perioadă destul de tensionată prin care trece întreaga lume.

Gabriel Cazacu, paroh Biserica Cașin: Vă îndemnăm să așteptați acasă, să vă rugați și noi vom aduce Lumina în casele dumneavoastră.

Lumina ar putea ajunge în case prin voluntari desemnaţi de fiecare parohie.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă Română: Voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi - mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online.

Ileana Dumitrașcu, voluntar: Pentru a putea să fim sănătoși și cei cărora le ducem Lumina obligatoriu să păstrăm distanța, mănuși, dezinfectant, această mască pentru a putea fi în siguranţă.

Alexandra Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Oamenii să nu se înghesuie. În blocuri stau mii, sute de oameni. Dacă sunt busculade, lucrurile sunt greu de gestionat.

Sunt reguli care se aplică şi la distribuirea pâinii sfinţite. Ministrul de Interne a anunţat aseară că prescura de Paşte poate fi luată vineri şi sâmbătă din locurile special amenajate în afara bisericilor.

Bisericile au început deja pregătirile. La Mănăstirea Cașin din Capitală au fost trasate deja linii pentru a delimita clar distanța de un metru și jumătate la care vor aștepta credincioșii pentru a primi prescura.

Orice ar decide autorităţile, va fi cu siguranţă un Paşte ortodox diferit de ce am trăit până acum. O experienţă prin care au trecut deja catolicii, duminica trecută. Slujbele au fost oficiate cu uşile bisericilor închise şi fiecare familie s-a bucurat acasă de tradiţii.

"Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!".

Cristina Farcaș: Noi ne-am străduit să menținem tradițiile pe care le avem în familie chiar dacă a trebuit să stăm în casă. Duminică am participat la liturghie în Biserica din sufrageria noastră.

Bocskei Laszlo, episcop de Oradea: În noaptea Învierii am cerut sau am îndemnat pe credincioși să punem o lumânare în geamurile caselor prin asta arătând că Lumina lui Cristos este în mijlocul nostru. Ce este foarte important în aceste zile este să căutăm legătura între noi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Decizia de a permite credincioșilor să ia personal Paști de la preoți a împărţit România în două