Deniile 2023 - Când încep Deniile şi ce semnificaţie are fiecare. Calendar ortodox Paște 2023
Când încep Deniile la biserică în 2023. În Săptămâna Mare dinainte de Paştele ortodox - care începe duminică, în ziua de Florii, şi ajunge în cel mai important punct în ziua Învierii Domnului - la biserică au loc Deniile din Postul Paştelui. Aceste slujbe deosebit de importante pentru creștini ortodocși sunt săvârşite în 2023 începând cu ziua de duminică, 9 aprilie, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Anul acesta, Paştele ortodox pică pe 16 aprilie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Când sunt Deniile în 2023? Este o întrebare la care nu se poate răspunde decât în funcție de data în care pică Paștele ortodox anul acesta, pentru că Deniile au loc în Săptămâna Mare. Astfel, întrucât creștinii sărbătoresc Paștele pe 16 aprilie 2023, Deniile încep duminică, 9 aprilie. În ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului) se încheie Postul Mare şi începe Săptămâna Mare a Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi. "Săptămână de post aspru, de mai multă rugăciune acasă şi de slujbe aşa de frumoase la biserică", aşa cum spune părintele Cleopa Ilie în "Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", conform Agerpres.
Denia din duminica Floriilor
La prima denie, cea din Duminica Floriilor, se va citi Evanghelia cu smochinul blestemat, pentru că nu avea roade. "Veniţi seară de seară cât mai mulţi la sfânta biserică. Cum putem noi să dormim sau să lipsim de la biserică când Hristos priveghează şi se roagă pentru toată lumea? Cum putem noi să râdem şi să bem când Fiul lui Dumnezeu este dat în mâinile hulitorilor şi ucigaşilor necredincioşi? Cum putem noi să mâncăm acum când Domnul vieţii, posteşte şi suspină pentru noi? Cum să lipsim de la biserică acum, când Hristos este trădat de propriul său ucenic şi este vândut iudeilor ca să fie judecat şi răstignit?" ("Predică la Duminica Floriilor").
Denia din Lunea Mare
- Paşte 2023. Mii de credincioşi şi 900 de preoţi au participat la pelerinajul de Florii, în marile oraşe din ţară
- Paşte 2023. Duminica Floriilor, sărbătoarea creştină care marchează intrarea lui Iisus în Ierusalim
- Reţeta vegană de drob de miel cu care bucătarii dau lovitura de Paşte în 2023. "Gustul e similar"
În sfânta şi marea Luni se citeşte Evanghelia de la Matei despre sfârşitul lumii, "ca să fim mereu gata şi în aşteptarea venirii Domnului ca să judece vii şi morţii (Matei 24, 3-35)" ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Ilie Cleopa, 1996). La denia de luni seară se va citi Evanghelia despre dajdia Cezarului (Matei 22, 17-22) şi despre făţărnicia fariseilor (Matei 23, 1-39).
Denia din Marţea Mare
Marţi seară la denie se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune: "Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge" (Ioan 12, 35).
Denia din Miercurea Mare
În sfânta şi marea zi de Miercuri se citeşte Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preţ. Tot acum Iuda vânzătorul s-a înţeles cu iudeii să-l vândă pe Mântuitorul lumii pe treizeci de arginţi (Matei 26, 6-16). Miercuri seară la denie se citeşte Evanghelia pregătirii Cinei de Taină (Luca 22, 1-39).
Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare
La denia din seara zilei de Joia Mare se citesc cele douăsprezece evanghelii despre patimile, răstignirea şi moartea pe cruce a Mântuitorului Hristos. Este o seară de priveghere, de rugăciune şi de simţire, împreună cu Mântuitorul, a înfricoşătoarelor Sale patimi, spune părintele Cleopa.
Denia din Vinerea Mare: Prohodul Domnului
În Vinerea Mare, la Vecernie se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer (Sfântul Epitaf), ce are pictat pe el punerea Domnului în mormânt. În seara din Sfânta şi Marea Vineri se cântă slujba prohodului Domnului, apoi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf cu lumânări aprine în mâini, acum este înmormântat Domnul şi este petrecut de la Golgota la Mormânt.
Anul acesta, Paştele Ortodox este pe 16 mai
Ortodocşii sărbătoresc Paştele, anul acesta, pe 16 aprilie, după ce, anul trecut, au sărbătorit Paştele pe 24 aprilie. Data a fost stabilită conform regulii de la Sinodul Ecumenic de la Niceea, din 325. Ca aproape în fiecare an, Paştele ortodox se sărbătoreşte, în acest an, la o săptămână după ce se sărbătoreşte Paştele catolic. Diferenţa dintre Paştele ortodox şi Paştele catolic este dată de faptul că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian.
Programul liturgic de la Catedrala Patriarhală în Săptămâna Mare
Patriarhia Română a anunţat, vineri, programul liturgic de la Catedrala Patriarhală, de la Duminica Floriilor până la praznicul Izvorului Tămăduirii, slujbele din această perioadă urmând să se desfăşoare în interiorul sfântului lăcaş. Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei, celebrările se vor desfăşura astfel:
- Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim - Floriile (duminică): ramurile de salcie şi finic vor fi sfinţite la Slujba Utreniei; ramurile sfinţite, pachetele cu anafură şi iconiţele dăruite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vor fi împărţite credincioşilor la Baldachinul Sfinţilor de pe Colina Bucuriei, începând cu ora 8,30.
- Săptămâna Sfintelor Pătimiri - Deniile (9 - 14 aprilie): slujbele Deniilor vor începe zilnic la ora 17,00; Sfânta Liturghie din Sfânta şi Marea Joi (13 aprilie) va fi săvârşită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9,30; Slujba Vecerniei din Sfânta şi Marea Vineri (14 aprilie) cu scoaterea Sfântului Epitaf (8,00 - 11,00) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale; în intervalul orar 11,30 - 16,50, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală; între orele 17,00 - 20,30 va fi săvârşită Denia Prohodului Domnului şi va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.
- Sfânta şi Marea Sâmbătă (15 aprilie): între orele 8,00 - 12,30, se va oficia Slujba Ceasurilor, Obedniţa şi Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare; în intervalul orar 13,00 - 19,00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.
- Învierea Domnului - Sfintele Paşti (16 aprilie): la ora 00,00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoţilor şi diaconilor prezenţi în pridvorul din faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, aceştia vor oferi Sfânta Lumină credincioşilor pe culoarele special amenajate; Slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia; Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) va fi oficiată duminică la ora 12,00, în interiorul Catedralei Patriarhale.
În zilele de luni şi marţi din Săptămâna Luminată, Sfânta Liturghie va fi săvârşită în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 9,30.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰