Video Depresia post-concediu: realitate, nu moft. Sfaturile psihologului pentru a prelungi "starea de vacanţă" şi odată întorşi la locul de muncă
De la surf pe creasta valurilor, la opt ore pe scaunul de birou, de la sesiuni de înot alături de peştii exotici, la ambuteiajele din trafic, sfârşitul vacanţei nu-i pică bine nimănui. Iar depresia post-concediu nu este un moft, este o realitate, spun specialiştii. Cu toate acestea, sunt câteva strategii prin care putem prelungi starea de vacanţă şi buna-dispoziţie în aşa fel încât randamentul să nu aibă de suferit.
"Aici eram la spuma-party. Le-au plăcut maxim la copii baloanele roz, spumă multă, multă spumă, nu s-au zgârcit deloc cu spuma, la tătici dansatoarele, la mămici, dansatorii ... Pentru toată lumea câte ceva", povesteşte un român, în timp ce priveşte nostalgic fotografiile din vacanţa abia încheiată. După petrecerile cu spumă şi lenevitul pe şezlong, prima zi de muncă vine cu o mulţime de emoţii negative. Călin s-a întors aseară din concediu din Antalya, iar dimineaţa i s-a părut mai gri şi mai friguroasă decât de obicei. "Prima zi e cel mai greu ... Apoi ne mai uităm pe poze, mai mirosim parfumul luat din bazar". Acesta mărturiseşte că nu are deloc chef de muncă, dar îşi va reveni până mâine.
Starea lui Călin nu e un moft, spun specialiştii, şi nici efectele nu durează atât de puţin. Cam de o săptămână ar avea nevoie cei care suferă de o depresie post-concediu ca să se simtă din nou împăcaţi cu viaţa lor. "Se manifestă prin acestă stare de apatie, retragere şi lipsa plăcerii. Acest sindrom mai are în componenţă şi elemente de anxietate. Din păcate, primele zile şi prima săptămână sunt cele mai dificile", spune Sorin Nica, psiholog. În aceeaşi situaţie este şi Ioana. S-a întors din paradisul exotic din Republica Dominicană, la cele 24 de grade din Oradea. "Nu dau randament decât 40 la sută, ca să zic aşa", povesteşte ea la întoarcerea din vacanţă.
Există, totuşi, strategii care pot fi de ajutor, spun specialiştii. "Le recomand înainte să plece în concediu să îşi ia anumite ancore, de exemplu un parfum, o vestimentaţie, de care să se bucure înainte de concediu şi pe care să le folosească şi la întoarcere", spune Sorin Nica. O bună strategie ar fi şi să planificăm vacanţele viitoare sau să petrecem cu prietenii. Starea depresivă post-concediu nu este acelaşi lucru cu depresia, spun specialiştii, iar dacă aceasta nu trece de la sine în câteva zile este bine să consultăm un psiholog.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰