Deserturile de sărbători, la superlativ. Cofetarii dezvăluie secretele deliciilor de pe masa festivă
Sunt daruri şi daruri. Dar un lucru e cert. Parcă nu este Crăciun de poveste dacă masa nu este întinsă în fiecare casă, dacă nu miroase a cetină, a scorţişoară,
Sunt daruri şi daruri. Dar un lucru e cert. Parcă nu este Crăciun de poveste dacă masa nu este întinsă în fiecare casă, dacă nu miroase a cetină, a scorţişoară, a portocală ori a marţipan.
Sunt imagini care transformă pe oricine într-un pofticios. Copii dar şi părinţii lor, cu toţii sunt cuceriţi de prăjiturile care îmbracă şi ele straie de sărbătoare.
Şi gospodinele din Mureş obişnuiesc să lase sărbătorile pe mâinile cofetarilor. Sunt la mare căutare torturile dar şi prăjiturile cu nume cunoscute precum Carpaţi, Televizor sau Albinuţa.
"Tortul Haway, una din specialităţile noastre foarte bune şi fine. Avem un blat de nucă, cremă Joffre, nucă prăjită şi tocată. După aceea, urmează o cremă de lămâie. Ăsta-i blatul de bezea. Cremă Joffre ca să facă priză, ciocolată belgiană spumată, una dintre cele mai bune creme de tort", îşi prezintă cofetarii delicatesele de Sărbători.
În acest an, se poartă deserturile cu fructe. Aşa că se lucrează şi în tură de noapte.
Angela Trandafir, cofetar: "Ştim foarte bine, nu toată lumea are timp să prepare şi nici nu se pricepe şi atunci. Lucrăm la comandă."
Iar dacă vine vorba despre cantităţi, cofetarii anunţă cifre record.
"Avem o cameră specială pentru ouă unde, avem peste 15.000 de ouă. Asta numai pentru săptămâna aceasta şi până luni. Deja am mai comandat încă 6.000 pentru o săptămână. Anul trecut am luat ouă cu 0,35 de lei. Şi anul acesta avem ouăle cu 0,8 plus TVA", mai spun cofetarii.
De aceea, un kilogram de tort va putea ajunge şi la 80 de lei. Dar rezultatul face toţi banii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰