Antena Meniu Search
x

Video Despărțiți de pandemie, membrii unei familii s-au reunit prin muzică, de Crăciun

Pandemia a ţinut separate de sărbători familii întregi din lumea toată, printre care şi multe de români. Familia Balaşcă nu s-a putut reuni de Crăciun, însă părinţii care locuiesc în Italia şi cei doi fii aflaţi în Marea Britanie au găsit metode să se simtă aproape de cei iubiţi. Ei au înregistrat colindul "Noapte de vis" în mai multe limbi, la care au adăugat un colaj cu fotografii din oraşele unde stau fiecare, pentru a sărbători împreună măcar prin muzică.

de Redactia Observator

la 28.12.2020, 09:15

Vezi și
  • Unele rude nu s-au putut reuni de sărbători, din cauza restricţiilor impuse de pandemie
  • Membrii unei familii şi-au unit glasurile pentru a marca faptul că distanţa fizică nu înseamnă neapărat şi un Crăciun petrecut separat

Din Roma, Londra şi Edinburgh, cei patru români şi-au unit glasurile pentru a transmite un mesaj lumii întregi: distanţa fizică nu ne poate împiedica să sărbătorim Crăciunul alături de cei dragi.

În luna noiembrie, Maria şi Mihai Balaşcă au cumpărat, în secret, bilete de avion pentru a zbura la Londra pe 23 decembrie, unde locuieşte fiul cel mic, Edmund. De acolo, urmau să meargă împreună în Scoţia la fiul cel mare, Raymond. Planul s-a năruit când Marea Britanie a anunţat carantină în multe zone din ţară, inclusiv în capitală. 

Maria Balaşcă, român stabilit în Italia: Atunci soţul s-a gândit: ar fi bine şi frumos să facem un cântec toţi. Dacă nu am reuşit să ne unim să stăm împreună de sărbători atunci măcar printr-un cântec să facem lucrul acesta.

Mihai Balaşcă, român stabilit în Italia: Îi zic, mi-a venit o idee: ce ar fi să cântăm "Noapte de vis". Să o cântăm în mai multe limbi. 

Asta pentru că au prieteni din toate părţile globului şi au vrut să facă o surpriză de Crăciun tuturor.

Raymond Balaşcă, român stabilit în Scoţia: Au fost foarte atinşi de mesaj. Au plâns de bucurie când au auzit melodia. 

Muzica, un stil de viaţă

Pentru familia Balaşcă, muzica joacă un rol esenţial. Maria şi Mihai sunt membri ai corului diecezei de la Vatican şi au cântat în nenumerate rânduri în cadrul liturghiilor oficiate de Suveranul Pontif. De altfel, linia melodică pentru colajul de Crăciun a fost realizată chiar de primul solist al corului, un compozitor italian.

Mihai Balaşcă, român stabilit în Italia: El a făcut baza, a pus toată muzica. Aşa a ieşit acest cântec.

Mihai a plecat din România în 2000, Maria i s-a alăturat în 2003, iar un an mai târziu au fost aduşi în peninsulă şi copiii. Aceştia au fost însă crescuţi în spiritul românesc şi nu au uitat niciodată de unde au plecat.

Edmund Balaşcă, român stabilit în Anglia: În fiecare an, mai ales de Revelion, mergeam la restaurant pentru a prezenta jocul caprei, jocul ursului, urături şi tot felul de tradiţii româneşti.

Edmund a fost primul care a plecat din Italia în Londra în 2016, iar la câteva luni distanţă i s-a alăturat în Regatul Unit şi fratele mai mare. Au continuat însă şi aici să ducă tradiţiile mai departe.

Edmund Balaşcă, român stabilit în Anglia: Mereu am trăit un Crăciun foarte românesc, suntem foarte ataşaţi de tradiţie şi cultura noastră.

Ultimul Crăciun împreună cu familia l-au sărbătorit în 2016. 

Raymond Balaşcă, român stabilit în Scoţia: Te simţi trist când nu poţi să petreci din nou Crăciunul în familie.

Cei patru s-au reunit de atunci de cel puţin două ori pe an şi speră ca în 2021 să poată petrece sărbătorile din nou împreună, chiar în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Despărțiți de pandemie, membrii unei familii s-au reunit prin muzică, de Crăciun