CUM ar fi putut fi evitat dezastrul din Colectiv. Dezvăluirile UNUI CASCADOR. Tu știi cum să reacționezi într-o situație limită?
Dacă majoritatea știrilor despre tragedia din Colectiv sunt despre cauze și victime, o orientare firească de altfel, nimeni nu abordează subiectul prevenirii unei asemenea drame. Practic, nimeni nu spune ce trebuie să facem într-o situație limită
Dacă majoritatea știrilor despre tragedia din Colectiv sunt despre cauze și victime, o orientare firească de altfel, nimeni nu abordează subiectul prevenirii unei asemenea drame. Practic, nimeni nu spune ce trebuie să facem într-o situație limită.
Cum trebuie să reacționăm în caz de incendiu? Ce ar fi trebuit să facă victimele de la Clubul Colectiv pentru a scăpa cu viață și cu răni cât mai ușoare?
Marian Chirvase, celebru pentru cascadoriile sale, a explicat - contactat de DC News - ce trebuie să facem într-o situație limită. De asemenea, ne-a spus care au fost greșelile care au dus la catastrofa din Clubul Colectiv.
"În momentul când ia foc ceva, instinctul este să fugi. Fiind dezordinea foarte mare și ușa îngustă, s-a blocat intrarea la Clubul Colectiv. Dacă tinerii stăteau la un rând, s-ar fi salvat mai multe vieți. În momentul când ia foc ceva, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te pui la podea. Apoi, trebuie să rupi cămașa de pe tine, să iei un fular, să iei ce ai la tine și să pui la gură. Pasul următor este să te orientezi. În cazul de la Clubul Colectiv, când tinerii au văzut că ia foc plafonul nu ar fi trebuit să stea în mijloc, ci ar fi trebuit să se ducă pe lângă pereți, în lateral", a punctat Marian Chirvase.
"Tinerii s-au îngrămădit să iasă pe ușa aceea îngustă. Nu mai spun că au deschis geamurile. În momentul în care deschizi geamurile și intră aerul, focul se propagă și mai tare. Trebuie să stai liniștit, să îți vezi de treabă și, dacă este cazul, chiar să ieși pe burtă pentru că eviți să iei aerul cald în față", a continuat celebrul cascador.
"De asemenea, artificiile acelea, în loc să fie orientate către centru, au fost puse în sus. Sunt greșeli elementare. I-am auzit pe mai mulți tineri, la televizor, care spuneau că s-au stropit cu apă și au intrat înapoi în club. Dacă te uzi cu apă și intri înăuntru, în secunda doi te opărești", a continuat Marian Chirvase.
Cei mai mulți dintre noi nu știu cum să reacționeze în caz de dezastru. Nu ne învață nimeni în școli, iar la televizor nimeni nu spune ce trebuie făcut. Uneori, o minimă informație ar putea să ne salveze viața.
"Lumea nu știe cum să reacționeze. Dacă ar fi stat liniștiți, lipiți de perete și ieșeau în viteză - pentru că sunt tineri - numărul victimelor ar fi fost mult mai mic", a subliniat cascadorul.
"Intervine teama de moarte. Pe mine nu mă apucă panica în momentul unei tragedii, sunt lucid. Eu mă panichez după aceea. Primele secunde contează foarte mult, de aceea trebuie să îți păstrezi luciditatea și calmul. Pentru a te salva, trebuie să te concentrezi puțin. Dacă aveau o minimă informație, sigur nu am fi vorbit acum de atâția morți și răniți. Greșeala mare pleacă de la două lucruri. În primul rând, de la acel pirotehnist care nu s-a orientat, care nu a prevăzut nimic și a pus prost artificia. Total greșit! În al doilea rând, când lucrezi cu foc, este inadmisibil să nu ai un furtun, o găleată cu apă, orice care să te ajute!", a încheiat Marian Chirvase.
Marian Chirvase este unul dintre cei mai experimentaţi cascadori români. A jucat în nenumărate filme (Ambasadori, căutăm Patrie (2003), Marfa şi banii (2001), Omul zilei (1997), Căruţa cu mere (1983)) şi a fost cascador sau cascador coordonator pentru altele (Legiunea străină - 2008, Aripile întunericului - 2004, Asfalt tango - 1996, Misterele Bucurestilor -1983).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰