Dezinfecţia pentru coronavirus omoară veniturile teatrelor
Dezinfecţia pentru coronavirus a omorât profitul teatrelor în prima lună în care actorii au putut să joace în interior. O singură dezinfecţie costă o mie de euro, iar teatrele au jucat cu sălile pe jumătate goale.
- Mai exact încasările au fost mai mici cu 90%, comparativ cu anul trecut.
- Pentru dezinfecţie, conducerea teatrului Notarra a fost nevoită să ceară sponsorizări.
Unele instituţii de cultură au fost nevoite să ceară sponsorizări pentru a putea funcţiona. Chiar şi aşa, numărul mare de cazuri din Capitală a tras din nou cortina peste teatre.
La o lună după ce actorii au putut juca în sălile de spectacol, teatrele s-au închis din nou. Însă, chiar şi în scurta perioadă de activitate, restricţiile şi normele de dezinfecţie impuse de autorităţi i-au obligat pe artişti să joace aproape gratis. Costurile au fost uriaşe.
Mai exact încasările au fost mai mici cu 90%, comparativ cu anul trecut. Pentru dezinfecţie, conducerea teatrului Notarra a fost nevoită să ceară sponsorizări.
Marinela Ţepuş, manager Teatrul Notarra: O dezinfecţie, se face prin departamentul achiziţii, pe noi ne-a constat în jur de o mie de euro.
Mai mult, banii pentru spectacolele programate în luna octombrie vor fi restituiţi spectatorilor. La fel se întâmplă şi la Teatrul Mic.
Luna trecută au jucat 14 spectacole iar în octombrie doar 4. 9 piese de teatru au fost anulate iar teatrul trebuie să înapoieze acum peste 11 mii de lei.
În paralel, şi cinematografele au avut scăderi mari. În luna septembrie au câştigat doar cât pentru o săptămână.
Ministrul Culturii susţinea însă că teatrele şi cinematografele nu ar fi trebuit închise.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Sectorul cultural a fost o victimă colaterală a acestor restricţii tocmai din motivul că aici publicul a fost unul extrem de atent cu normele impuse de cei de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi de Direcţia de Sănătate Publică şi noi am avut foarte puţine focare de infecţie care au fost rapid stinse.
Klaus Iohanis, preşedintele României: Din păcate cultura, de cele mai multe ori, s-a manifestat prin spectacole la noi si la spectacole se întâlnesc oameni şi atunci consideră experţii că riscul este mai mare.
Actorii se tem însă că perioada de pauză va fi mult prea mare.
Alexandru Arşinel, director artistic Teatrul de Revistă: Aceste întreruperi din două în două săptămâni ne fac foarte, foarte rău. Întrerupem repetiţiile, întrerupem spectacolele, revenim şi luăm totul de la început.
De luna viitoare, actorii independenţi vor fi ajutaţi. Ministerul va lansa un proiect care va sponsoriza proiectele artiştilor dintr-un fond de 2 două milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰