Antena Meniu Search
x

Dezinsecție ratată la Deva, albine ucise în locul țânțarilor

La Deva multe albine au murit subit. Apicultori acuză campania de dezinsecţie realizată recent în oraş. Oamenii spun că la câteva minute după ce avioanele au împrăştiat soluţia peste oraş, culegătoarele din stupi au căzut ca secerate. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât lumea deja se confruntă cu o scădere continuă a populaţiei de albine, de cele mai multe ori răul fiind făcut de mâna omului. Estimările arată că până la 8% din producția mondială a culturilor este direct legată de polenizare.

de Redactia Observator

la 01.07.2020, 17:51

Vezi și
  • Albinele au murit subit, după dezinsecție
  • Apicultorii nu au fost anunțați

În doar câteva minute de la trecerea avioanelor albinele au murit. În plin sezon apicultorii au constatat cu stupoare că au rămas fără sursa de venit.

În 30 de ani de apicultură Alexandru Amoroza nu a văzut niciodată aşa ceva. Legea prevede ca primăria să anunţe telefonic proprietarii de albine că urmează să se împrăştie soluţii care le pot afecta stupii. Acum nimeni nu a fost anunţat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Asociaţiei Crescătorilor de Albine spune ca a solicitat primăriei amânarea dezinsecţiei mai ales în perioada culesului, dar nu au fost băgaţi în seamă.

IOSIK KORB, presedinte Asociatia Crescătorilor de Albine - Este înflorit teiul cu frunza mare, este una din principalele plante merifere ale noastre şi normal ca mureau o gramada de albine.

Deşi pe piaţă există mai multe substanţe potrivite pentru dezinsecţie, care nu afectează albinele, autorităţile nu le-au folosit. Se apără şi spun că acţiunea lor a fost făcută cu soluţii autorizate.

MIRCEA DAVIDESCU, director tehnic Primăria Deva - Toate soluţiile cu care se face dezinsecţia şi dezinfecţia sunt autorizate de Ministerul Sanatatii. Toate solutia care este prevazuta in contract va fi distribuita pe toata raza municipiului Deva si satele apartinatoare.

Apicultorii atrag atenţia autorităţilor asupra importanţei albinelor în relaţia cu mediul înconjurător.

IOSIK KORB-presedinte Asociatia Crescătorilor de Albine - Albina nu este importantă doar pentru faptul că produce miere şi alte produse apicole, în primul rând este importantă pentru echilibrul ecosistemului, deci fără albină nu ar exista peste 70 de mii de plante  Einstein a zis că daca moare albina in 10 ani moare omenirea si cu asta cred ca spunem totul.

La nivel mondial, populaţia de albine este într-un continuu declin. În Europa, una din zece specii de albine este ameninţată cu dispariţia. Şi nu din cauze naturale, ci din cauza activităţilor umane. Iar acest lucru are consecinţe în lanţ. De la siguranţa alimentară, până la pierduri uriaşe în producţiile agricole.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Dezinsecție ratată la Deva, albine ucise în locul țânțarilor