Antena Meniu Search
x

Direcțiile de Sănătate Publică, misiune imposibilă în căutarea infectaților cu noul coronavirus care au refuzat internarea sau s-au externat pe propria răspundere

Misiune imposibilă pentru sistemul sanitar din România. Trebuie să găsească miile de bolnavi de COVID 19 care în ultimele săptămâni nu au stat în spitale. Legea obligă Direcţiile de Sănătate Publică să ia legătura cu ei şi să îi consulte. Problema este că cele mai multe DSP-uri din ţară sunt depăşite de situaţie. Este vorba despre judeţe în care câţiva medici trebuie să facă sute de anchete epidemiologice. În plus, angajaţii DSP trebuie să decidă cine stă în izolare şi carantină, acum că legea permite din nou acest lucru. Chiar astăzi au fost obligaţi să stea în izolare la domiciliu primii pacienţi. Este vorba despre 18 oameni din Bihor, Gorj, Galaţi şi Hunedoara. 

de Redactia Observator

la 22.07.2020, 22:04

Vezi și
  • Peste 4.000 de români infectați cu noul coronavirus au refuzat internarea sau s-au externat la cerere.

Peste 4.000 de infectaţi cu COVID19 care au refuzat internarea sau au cerut să fie externaţi ar trebui să fie căutaţi de Direcţiile de Sănătate Publică. Pentru fiecare este necesară o nouă evaluare, în urma căreia să meargă la spital, să stea în izolare sau să poată ieşi din casă. Asta în teorie, pentru că în practică ... 

Pacientă infectată Argeș: La o zi după ce mi-a ieşit rezultatul pozitiv, pe 10 iulie, am fost sunată de DSP pe 11 iulie. Am fost întrebată dacă am simptome, dacă urmează să mă internez. Am spus că nu, pentru că nu aveam simptome. Mi s-a spus că dacă se înrăutăţeşte situaţia să sun la 112. Apoi nu am mai fost sunată. 

O mărturie venită din Argeș, județ cu peste 2.000 de cazuri, dintre care 350 s-au externat la cerere. În tot judeţul sunt doar 17 angajați DSP, care fac anchete epidemiologice. Conducerea instituţiei spune că numărul angajaților ar trebui să se tripleze peste noapte ca să facă față focarelor din județ. 

În Ilfov, situaţia este la fel de critică. Un angajat DSP la 100 de infectaţi. 

Teodor Negulescu, director DSP Ilfov: De gestionarea anchetelor epidemiologice şi de contactarea persoanelor care au refuzat internarea se ocupă un număr de 11 angajaţi. Telefonul sună încontinuu. Cum prind linia sună încontinuu, inclusiv pe telefoanele mobile personale. Noi nu găsim angajaţi. Am pus pe site. Nu a venit nimeni. 

În Maramureş, bolnavii vor fi verificaţi de cei care peste două luni se vor ocupa de sănătatea copiilor. 

Rareş Pop, director DSP Maramureş: Am avut discuţii cu domnul primar de la Baia Mare. Tot personalul din cabinetele medicale şcolare va fi pus la dispoziţia DSP. Avem cinci medici şi șapte asistente medicale.

La minister, situaţia pare sub control. Nelu Tătaru promite că toţi infectaţii vor fi reevaluaţi. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În primul rând, sunt identificați la domiciliu, izolaţi. DSP, medicul de familie, vor lua act de acest lucru, vor face o testare; dacă ei sunt pozitivi rămân, în continuare, dacă nu au simptomatologie, până la vindecare, 14 zile la domiciliu în izolare. Dacă au simptomatologie, merg în spital și sunt trataţi ca atare. 

Marcel Vela, ministrul de Interne: Sunt reguli pe care le va gestiona și stabili ministrul Sănătății printr-un ordin, astfel încât DSP-urile care sesizează structurile de ordine publică stabilesc regulile de invitare, să spunem, pentru cei simptomatici la controlul medical.

Nici în Bucureşti nu este personal suficient. Cei 225 de angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică sunt la capătul puterilor, după ce au făcut aproape 4.000 de anchete epidemiologice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Direcțiile de Sănătate Publică, misiune imposibilă în căutarea infectaților cu noul coronavirus care au refuzat internarea sau s-au externat pe propria răspundere