Antena Meniu Search
x

Video Directivă europeană: Reparațiile electrocasnicelor, asigurate de producători timp de zece ani

Reparaţii garantate pentru electrocasnice timp de zece ani. O directivă europeană intrată în vigoare zilele acestea obligă producătorii să se asigure că electrocasnicele pot fi reparate şi folosite o perioadă mai lungă decât până acum. Astfel, cumpărătorii pot solicita piese de schimb direct de la cei care fabrică produsele.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 03.03.2021, 21:26

Vezi și

Companiile din UE care vând frigidere, maşini de spălat, uscătoare de păr şi TV trebuie să se asigure că produsele pe care le vând pot fi reparate, deci şi folosite timp de 10 ani, totul pentru a reduce reziduurile electrice.

The "right to repair," dreptul la reparaţii intră în vigoare de azi în toate statele membre UE. Asta înseamnă că firmele trebuie să se asigure că există şi piese de schimb, dar trebuie să vină cu manual de reparaţie.

Următorul pas e că producătorii să evalueze cât ţin produsele lor şi să se asigure că ţin 10 ani.

Directivă pentru a scăpa de deşeuri

Ecologiştii vor ca dreptul la reparaţie să fie extins şi pentru smartphoneuri, laptopuri şi alte dispozitive electrice.

Produsele cu termen mai lung de viaţă, într-adevăr, scad ciclul de cumpărare. Scăzând ciclul de cumpărare, nu mai reutilizăm, nu mai cumpărăm 2-3 produse, nu mai creşte groapa, deşeurile.

Noile reguli obligă companiile să investească, iar asta se va simţi şi în buzunarul cumpărătorului.

Constantin – producător: Va trebui să dezvoltăm tehnologii noi sau să reutilizăm tehnologii şi materiale care să reziste la utilizare îndelungată. Va trebui să modificăm modul de producţie a produselor.

În prezent, unii producători oferă o garanţie chiar şi de 20 de ani, însă diferenţa faţă de un produs cu o garanţie mult mai mică este de doar. câteva sute de lei.

Preţuri mai mari cu 20 la sută

Totul ar putea duce şi la creşteri de preţuri chiar şi de peste 20 la sută.

„Aş fi dispus să plătesc mai mulţi bani, pentru că ar fi pentru mine mai uşor. Dacă îmi oferă şi service-ul acasă, ar fi perfect”.

„Este foarte important să protejăm mediul. Vă daţi seama, resursele acestea nu sunt inepuizabile, până la urmă”.

Unele electrocasnice, cum ar fi frigidere, maşini de spălat sau televizoare, primesc şi etichete noi.

Aceasta este noua fişă energetică. Ea e clasă energetică C, consum 62 kw, la 100 de cicluri de spălare, pentru programul de 3 ore şi 38 de minute. Acum avem şi pentru zgomot, clasă energetică B

George Chivu - directorul magazin electrocasnice: „Fiecare client îşi doreşte un produs electrocasnic şi util, dar şi unul care să fie economic din punctul de vedere al consumului de energie electrică. De anul viitor, noile etichete vor fi pe toate produsele electrocasnice”.

Când vin în magazin, să caute electrocasnice, oamenii întreabă şi sunt atenţi şi la clasa energetică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Directivă europeană: Reparațiile electrocasnicelor, asigurate de producători timp de zece ani