Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Doi ani de la Colectiv. Mărturii GROAZNICE ale supravieţuitorilor incendiului care a ucis 64 de tineri

La doi ani după tragedia din Colectiv, am rămas cu un număr, 64. Cu eroii. Şi cu victimele. România n-a învăţat şi nu a schimbat nimic.

de Redactia Observator

la 30.10.2017 , 20:51

La doi ani după tragedia din Colectiv, am rămas cu un număr, 64. Cu eroii. Şi cu victimele. România n-a învăţat şi nu a schimbat nimic. Mii de cluburi funcţionează în continuare fără autorizaţie de securitate la incendii, iar spitalele sunt la fel de nepregătite să primească pacienţi cu arsuri grave. Ne comemoram morţii şi ne alinăm supravieţuitorii cu vorbe. În dosarele Colectiv, de doi ani, sunt consemnate doar amânări. 

Colectiv, tragedia care ar fi trebuit să schimbe România. Acum doi ani, la ora 22 şi 32 de minute, un apel la 112 chema ambulanţele în faţa Fabricii Pionierul. În acelaşi loc, astăzi, preoţii citesc, din nou, numele celor pe care nu trebuie să îi uităm. "Petru Andrei, Mihaela, Valentina, Carmen Irina..."

Terapia adulţilor care nu mai sunt părinţi, dar şi a celor care încă fac drumuri între spitale, să-şi vadă copiii vindecaţi, e o luptă nesfârşită pentru schimbare. Ca România să nu uite. Să nu mai greşească. 64 de tineri au murit atunci şi aproape 200 au ajuns în spitale. Locuri nepregătite să salveze vieţi. Mihaela Iancu l-a pierdut pe Alex, un tânăr de 22 de ani, absolvent de studii economice şi iubitor de rock. 

Vezi și

Mihaela Iancu, mama unei victime: "Nu au fost pregătiţi, nici acum. Nu cred că se va schimba ceva în sistem. Bacteriile l-au omorât."

Pe acelaşi subiect

Nicolae Apostol, tatăl unei supravieţuitoare: "Daca nu era spitalul militar din Belgia, fata noastra era moarta acum. A avut 9 bacterii din spital."

Pare incredibil, dar în spitalele din Bucureşti există şi acum doar 14 locuri pentru pacienţi cu arsuri grave. Iar singura investitie majoră, după tragedia de la Colectiv, s-a făcut doar în noua secţie de terapie intensivă de la Spitalul de Arşi. Supravieţuirea după tragedie este pentru tinerii arşi în Colectiv o nesfârşită umilinţă. Adina Apostol a fost "evaluată" pe holuri, ca să primească un certificat de handicap: "Am fost dezbracata pe hol sa mi se vada cicatricile. Erau în  renovare, pe hol montau aer condiţionat. Bormaşini şi toate cele." 

Alex Olteanu, fost manager la Colectiv şi singurul supraviţuitor de la Spitalul de Arşi, a fost tratat în Marea Britanie, ţara care l-a şi vindecat. După aproape doi ani în care a trăit cu o mască pe faţă, acum face eforturi să îşi accepte noua înfăţişare: "Nu mă mai văd pe mine. De fiecare dată când mă trezesc dimineaţa şi mă duc să mă spăl pe dinţi şi pe faţă mi-e greu să accept că am trecut prin schimbările astea." 

Alex vrea să rămână prin străini: " Am evitat să petrec prea mult timp prin România. Şi am mai multe motive. Primul ar fi problemele din spitale."

De doi ani, România e aceeaşi. Dosarul Colectiv face paşi mici în instanţă. Cauzele în care sunt judecaţi patronii firmei de artificii, cei ai clubului Colectiv şi fostul primar Piedone au fost reunite în luna mai. De atunci, şedinţele de judecată au fost amânate de mai multe ori. Într-un alt dosar, în care doi angajaţi ai ISU sunt cercetaţi, judecătorii militari au început dezbaterile abia săptămâna trecută. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Doi ani de la Colectiv. Mărturii GROAZNICE ale supravieţuitorilor incendiului care a ucis 64 de tineri