Antena Meniu Search
x

Donaţie generoasă de 100.000 de lei pentru "Cuminţenia Pământului”. Vezi cine este în spatele gestului impresionant

O donaţie generoasă de 100.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro) a fost făcută, miercuri, pentru achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”.

O donaţie generoasă de 100.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro) a fost făcută, miercuri, pentru achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”.

Donaţia a venit din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. "Notarii publici din România se alătură eforturilor Ministerului Culturii de a readuce în patrimoniul cultural naţional sculptura lui Constantin Brâncuşi «Cuminţenia Pământului», unul dintre cele mai importante proiecte naţionale, participând cu suma de 100.000 lei la subscripţia publică organizată de Guvernul României pentru achiziţionarea acestei opere”, se arată în comunicatul uniunii.

Membrii uniunii transmit că ”tezaurul cultural naţional ne aparţine tuturor şi trebuie să ne asumăm împreună responsabilitatea protejării şi menţinerii acestei fascinante opere de artă în spaţiul public, spre a-şi găsi locul binemeritat în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României".

Astfel, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România consideră că responsabilitatea protejării şi menţinerii acestei opere de artă extraordinare în spaţiul public ne revine tuturor, având astfel ca obiectiv găsirea locului binemeritat în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

Campania naţională pentru sprijinirea subscripţiei publice dedicată achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a strâns până luni, 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie.

Astfel, 176.739 de euro au fost donaţi direct în conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donaţiile prin SMS făcute între 22 şi 31 iulie.

La numărul unic 8833, cei care scriu textul "Brâncuşi" pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului". Numărul este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile şi Vodafone până în data de 30 septembrie 2016.

Donaţiile prin SMS au fost facilitate de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selecţie anunţate. Acest ONG va gestiona şi relaţia cu companiile private care doresc să se alăture subscripţiei publice pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia pământului”. Selecţia rămâne în continuare deschisă pentru persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ care doresc să se implice în colectarea de fonduri”, arată organizatorii campaniei.

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

Românii din străinătate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane.

Prin intermediul retailerului online eMag, românii pot cumpăra virtual pe site-ul emag.ro "Cuminţenia pământului", donând, astfel, în conturile campaniei pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Donaţie generoasă de 100.000 de lei pentru "Cuminţenia Pământului”. Vezi cine este în spatele gestului impresionant