Antena Meniu Search
x

Dosarul cu şină şi copiile xerox devin istorie. Funcţionarii publici nu mai pot solicita copii ale documentelor emise de către alte instituţii ale statului

Instituţiile publice nu mai au voie, începând din 1 ianuarie, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

de Redactia Observator

la 11.01.2022, 16:48

Dosarul cu şină şi copiile xerox devin istorie. Funcţionarii publici nu mai pot solicita copii ale documentelor emise de către alte instituţii ale statului
- Shutterstock

Dosarul cu şină şi orele pierdute în faţa ghişeelor devin istorie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 9 noiembrie actul normativ prin care, de la 1 ianuarie 2022, este interzis instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Scăpăm de dosar cu şină, dar nu şi de birocraţie

George Tuţă - iniţiatorul proiectului legislativ: Ideea a pornit de la o întâmplare oarecum nefericită, în care a trebuit să predau buletinul bunicului meu, și când am fost la ghișeu pentru acest lucru, funcționarul respectiv mi-a cerut și o copie a buletinului pe care urmă să îl dau și o copie a certificatului de naștere care a stat la baza acelui buletin. Practic, asta e schimbarea de mentalitate pe care am propus-o Parlamentului, și Parlamentul, cu o majoritate serioasă de voturi, a aprobat-o.

Pe acelaşi subiect

Cum se va aplica legea în condiţiile în care multe insutuţii nu sunt interconectate iar mulţi angajaţi ai statului nu au competenţe digitale? 

Lavinia Niculescu - secretar general ANFPAvem pregătit un program naţional strategic prin care peste 30.000 de funcţionari publici vor dobândi competenţe digitale de operare cu baze de date, cu tehnologia internetului. 

Pe lângă acestă lege este extrem de necesară şi o regândire a procedurilor - în momentul de faţă, în România există peste 800 de legi prin care statul ne solicită copii după documente pe care tot statul le-a emis.

Violeta Vijulie - preşedinte ANFPEste foarte important atunci când digitalizăm o instituţie să nu digitalizăm şi birocraţia. Nu o să punem în sistemul digital trecerea de la un ghişeu la altul, chiar dacă vorbim despre ghişee virtuale. Mai întâi trebuie să găsim cele mai bune şi eficiente procese. Noi vom avea o bază de date cu toate instituţiile publice din România.

România are 13.700 de instituţii ale statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Dosarul cu şină şi copiile xerox devin istorie. Funcţionarii publici nu mai pot solicita copii ale documentelor emise de către alte instituţii ale statului