Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Două felii de şuncă pe zi pot creşte riscul de cancer cu aproape 20%

Mezelurile pot cauza cancer! Sunt otravă pentru organism, ca şi plutoniul sau azbestul. Până şi carnea roşie, gătită acasă, este posibil cancerigenă. Sunt rezultatele şocante, dar şi controversate, ale unui nou studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii OMS avertizează că 2 felii de şuncă pe zi pot creşte riscul apariţiei maladiei cu până la 18%. Iar consumul zilnic a 100 de grame de carne roşie - cu 17%. În România, cercetarea e privită cu scepticism.

de Redactia Observator

la 26.10.2015 , 19:46

 Mezelurile pot cauza cancer! Sunt otravă pentru organism, ca şi plutoniul sau azbestul. Până şi carnea roşie, gătită acasă, este posibil cancerigenă. Sunt rezultatele şocante, dar şi controversate, ale unui nou studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii OMS avertizează că 2 felii de şuncă pe zi pot creşte riscul apariţiei maladiei cu până la 18%. Iar consumul zilnic a 100 de grame de carne roşie - cu 17%. În România, cercetarea e privită cu scepticism.

Medicii spun că mezelurile, consumate cu moderaţie, nu fac rău. În timp ce carnea roşie, într-o dietă echilibrată, are doar beneficii.

Nea Sandu învârte mici cât e ziua de lungă. Bagă mâna în foc pentru marfa lui chiar dacă recunoaşte - e tot carne preparată. Natural, spune el!

Vezi și

Şi în hala de carne din Piaţa Obor, comercianţii jură că vând sănătate curată.

Studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu ţine cont însă nici de calitatea cărnii, nici de prospeţime.

Carnea roşie şi cea procesată au legătură cu apariţia cancerului prin dovezi stiinţifice, aşa că nu este vorba despre ceva sugerat doar sau spus într-un singur raport.

Mezelurile şi carnea roşie sunt legate în special de apariţia cancerului digestiv. Metodele de procesare - precum afumarea, sărarea excesivă şi adugarea de conservanţi - sporesc pericolele, potrivit studiului OMS. Şunca, baconul, pastrama, salamul şi cârnaţii sunt pe lista produselor "cu risc".

Nu doar aditivii ar fi un pericol. Chiar şi carnea roşie, preparată acasă, la grătar, ar putea creşte riscul apariţiei cancerului digestiv. Dovezile sunt limitate, dar specialiştii estimează că în jur de 100 de grame de friptură, zilnic, cresc posibilitatea de îmbolnăvire cu 17 la suta.

Realizatorii studiului OMS nu susţin renunţarea la consumul de carne roşie sau de mezeluri. Ci, recomandă moderaţia. La fel şi medicii din România.

La nivel mondial, aproape 35 de mii de decese sunt legate, anual, de alimentaţia bogată în carne. Studiul a fost realizat de Centrul International de Cercetari asupra cancerului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Două felii de şuncă pe zi pot creşte riscul de cancer cu aproape 20%