Drumeţiile de toamnă pot deveni un pericol pentru cei care nu respectă recomandările specialiştilor
Se apropie weekendul, iar activităţile recreative sunt din ce în ce mai limitate în marile oraşe. Cei care doresc însă să iasă din case, se pot izola în mijlocul naturii. Împătimiţii traseelor şi-au făcut deja planuri. Oamenii trebuie să aibă în vedere câteva recomandări, pentru ca drumeţia să fie plăcută, dar şi sigură.
- Turiştii împătimiţi de trasee montane trebuie să respecte anumite recomandări
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observator 19
Primul pas pe care trebuie să-l facem când organizăm o drumeţie la munte este alegerea echipamentului. Hainele se aleg în funcţie de dificultatea traseului. Câteva reguli sunt însă general valabile.
În timpul drumeţiilor, trebuie să fim îmbrăcaţi în straturi. Primul strat de haine evacuează umiditatea, iar al doilea izolează termic.
Alina Ojan, manager magazin: Peste fleece se poate pune o geacă de puf, care tot așa, este în mod deosebit pentru agentul termic, iar o geacă hardshell, care este practic o foiță, dar cu scopul de a proteja de vânt și ploaie sau se poate alege o geacă cu umplutură deja. Are deja un strat termic izolator, în interior.
În această perioadă, zăpada s-a instalat deja la munte. Așa că și bagajul drumețului de toamnă târzie trebuie adaptat.
Alina Ojan, manager magazin: Bețele de trekking asigură suport nu doar efectiv fizic, cât asigură și un ritm constant al drumeției și atunci se poate merge mai simplu, adică să se economisească energie. Pentru vremea rece, e bine să avem mănuşi, căciulă.
Bugetul echipamentului specific sezonului de toamnă pleacă de la suma de 1500 de lei. Un telefon mobil încărcat este, de asemenea, piesă de bază în rucsacul unui turist pregătit pentru situații dificile.
Adrian Benga, Salvamont Județul Brașov: În primul rând, ar trebui să-și planifice din timp tura, să țină cont de faptul că se înnoptează devreme, să nu uite să-și ia la ei lanterne, trusă medicală, foarte bine ar fi să aibă la ei și o hartă a masivului.
Din cauza ninsorilor din ultimele zile, traseele de la mare altitudine sunt recomandate doar turiștilor experimentați.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰