Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tragedia din Valea Jiului lasă răni adânci. Filmul de groază al nenorocirii care a luat o viaţă şi a băgat în spital doi ortaci

După 13 ore dureros de grele, cei trei mineri prinşi în subteranul minei Lupeni, au fost scoşi la suprafaţă de salvatori. Doar doi au mai fost găsiţi în viaţă.

de Redactia Observator

la 06.10.2017 , 14:02

După 13 ore dureros de grele, cei trei mineri prinşi în subteranul minei Lupeni, au fost scoşi la suprafaţă de salvatori. Doar doi au mai fost găsiţi în viaţă. Colegii au ajuns la ei abia după miezul nopţii, ghidaţi de strigătele de ajutor.

Au creat breşe pentru ca oxigenul să ajungă la supravieţuitori. Primul miner salvat a fost adus în comă indusă cu elicopterul la Bucureşti. Cel de-al doilea este în stare bună. Când au ajuns la cel de-al treilea miner, nu mai puteau face însă nimic.

Au fost momente dramatice la Mina Lupeni, spun martorii tragediei.

Vezi și

Ortaci de-ai noştri strigau "Ajutaţi-ne!" şi noi ne luptam să ajungem la ei, povestesc cei colegii victimelor.

După ore agonizante, primul miner a fost scos din mormântul de huilă. În stare critică. Avea hipotermie, iar medicii i-au indus coma. Salvatorii s-au întors în galerie după colegii lor. O oră mai târziu, au ieşit cu cel de-al doilea miner. 

Una dintre victime este un bărbat în vârstă de 38 de ani, fost fotbalist la Jiul Petroşani. Raul Cişmaşiu are o fractură la picior, dar este conştient. A povestit că, până la un moment dat, a comunicat cu cel de-al treilea coleg prin în subteran, Iuliu.

Tavanul galeriei s-a prăbuşit pe o distanţă de 16 metri. 14 salvatori au răscolit pământul, cu unelte, dar şi cu mâinile goale. Printre ei, 7 dintre mineri care s-au salvat. Echipele au înaintat cu un metru pe oră. Galeria era îngustă, iar salvatorii au săpat cu rândul ca să ajungă la ei. Strigătele şi bătăile care se auzeau dinăuntru i-au călăuzit. După 13 ore, au ajuns la cel de-al treilea miner. Pe chipuri acoperite de cărbune, s-a aşternut o tăcere grea.

Iuliu Codlean era soţ şi tată. Pentru familia lui, bărbatul intra zilnic în mină. Aşa cum fac şi colegii lui. Acolo, în subteran simt zi de zi prezenţa morţii. Spre dimineaţă, primul miner scos a fost adus cu elicopterul SMURD în Bucureşti. La ora 5, a ajuns la Spitalul Floreasca. 

Mina Lupeni este în proces de închidere din cauza riscului de surpare pe care-l prezintă. Cel mai recent accident grav s-a produs în 1993. Atunci 3 mineri au murit. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Tragedia din Valea Jiului lasă răni adânci. Filmul de groază al nenorocirii care a luat o viaţă şi a băgat în spital doi ortaci