Video "E spectaculos prin toată povestea lui" Cel mai vechi lăcaş de cult din România, atrage tot mai mulţi turişti, biserica este înconjurată de legende
În judeţul Hunedoara găsim una dintre cele mai vechi biserici din România. Lăcaşul de cult din Geoagiu a fost ridicat la sfârşitul secolului al unsprezecelea şi a trecut recent prin lucrări de renovare. Constructorii au folosit cărămida rămasă de la construcţiile romane din zonă şi au dat clădirii forma rotundă care era la modă în acea vreme. De-a lungul secolelor, o mulţime de legende s-au ţesut în jurul bisericii. Unii cred că pot găsi aici comori. Însă localnicii spun că biserica în sine este comoara şi îşi doresc ca lăcaşul de cult să fie tot mai vizitat.
Cunoscut şi sub numele de Capela Romană, lăcaşul de cult din Geoagiu este singurul de formă rotundă care a mai rămas în picioare, în România.
Claudiu Şimonati, ghid turistic staţiunea Geoagiu Băi: Partea de jos a bisericii avea să fie construită cu cărămidă romană arsă refolosită, adusă de la un castru roman, iar partea de sus avea să fie construită cu piatră de râu şi travertin.
Biserica din Geoagiu, înconjurată de legende
Biserica este înconjurată de legende. Unii localnici spun că ar fi fost ridicată de templieri. Alţii vorbesc despre comori îngropate, indicate de razele soarelui, care intră pe geamurile bisericii. Fenomenul arată, însă, cât de corecte erau calculele astronomice după care s-au ghidat constructorii medievali.
- "Maica Domnului e cu noi aici, Dumnezeu e aici". Credincioşii prezenţi la Mănăstirea Pantocrator cred că au avut...
- Pelerinaj la o mănăstire din Teleorman: Cea mai veche icoană din lume, cu chipul Maicii Domnului, a ajuns în...
- Rugăciunea ''i-a ridicat'' de pe patul suferinţei. Biserică din Sibiu, renumită pentru icoanele făcătoare de...
Claudiu Şimonati, ghid turistic staţiunea Geoagiu Băi: Când ajunge în poziţia de apus, un fascicul de lumină solară intră pe geamul de mici dimensiuni din partea vestică şi iese pe cel din est.
Monumentul este administrat de biserica reformată a comunităţii maghiare, care are în zonă o tabără pentru copii. Vizitatorii rămân fascinaţi de frumuseaţea bisericii, dar şi de poveştile locului.
Foarte interesant! Am mai fost cu câţiva ani în urmă aici şi acum are o valoare în plus prin faptul că a fost restaurantă, spune un turist.
E spectaculos prin toată povestea lui, inclusiv cu fenomelul acesta şi vechimea ei şi frumusetea ei, mai adaugă o femeie.
Vechiul clopot al Bisericii Rotonde a fost luat de către localnici şi montat la o biserică ortodoxă din localitate. Pe acesta, se pot încă distinge crucea şi însemnul papal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰