Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Educația sexuală, scandal cu repetiție în Parlament

În ţara în care anual zeci de mii copii devin părinţi, educaţia sexuală este încă subiect tabu pentru parlamentari. De doi ani, aleşii înceracă să se pună de acord dacă educaţia sexuală ar trebui sau nu predată în şcoli.

de Francesca Simionescu

la 07.02.2021 , 20:28

  • Scandal cu repetiţie în Parlament pe tema educaţiei sexuale

Darius şi Sânziana sunt elevi de liceu. La fel ca majoritatea colegilor, sunt familiarizaţi cu noţiunile de educaţie sexuală datorită Internetului. 

Sânziana: "Poate nu în generală dar în clasa a 9-a consider ca toată lumea ar trebui să ia o clasă de educaţie sexuală".

Darius: "Nu înţeleg de ce încearcă să separe educaţia sexuală de educaţia pentru sănătate. Dacă ştii cum să te speli pe mâini, pe corp, dar nu ştii cum să te protejezi, ar putea duce la lucruri mai grave. Şi simt că e necesar să avem şi educaţie sexuală". 

Vezi și

Sânziana: "Şi mi se pare că se ascund profesorii de acest termen de educaţie sexuală pentru că probabil îi intimidează". 

Subiect tabu şi pentru parlamentari

Educaţia sexuală este un subiect tabu şi pentru parlamentari. Senatorii PSD şi AUR nu sunt de acord cu rediscutarea legii. 

Diana Iovanovici Şoşoacă: "Vă supun atenţiei 2 aspecte: discutăm despre educaţie sexuală. S-a gândit cineva să se uite la standardele pentru educaţia sexuală în Europa? Există un document. La 4 -6 ani, bucuria şi plăcerea de a atinge propriul corp, despre masturbarea timpurie, descoperirea corpului şi a organelor genitale, sentimente sexuale, apropierea, excitarea ca parte a tuturor sentimentelor umane, acestea ar trebui să fie sentimente pozitive şi nu ar trebui să includă constrângerea sau ofensa. Mergem mai departe, la 6-9 ani, sexul în media inclusiv pe calculator...".

Titus Corlăţean: "Nu pot fi scoşi părinţii în afara procesului educaţional şi nu putem accepta teoria statului  norvegian prin instituţia de binefacere numită Barnevernet care lua copiii altora şi spunea "statul este proprietarul copiilor şi nu părinţii care i-au procreat". 

Un motiv de neînţelegere: Acordul părinţilor

Un alt motiv de neînţelegeri între partide este necesitatea ca părinţii să îşi dea acordul pentru astfel de lecţii. 

Rareş Voicu, reprezentantul elevilor: "Noi am propus ca în loc de educaţie pentru sănătate să fie educaţie pentru sexuală pentru a avea conţinuturile şi să fie făcută fără acordul părinţilor. Până la urmă, la orele de educaţie sexuală, nu îi învaţă nimeni pe elevi cum să realizeze actul sexual ci, pur şi simplu, e vorba despre protecţie, prevenţie, contracepţie". 

Cine, cum şi când va face aceste ore cu elevii e neclar. Un singur lucru e sigur, senatorii nu se grăbesc să dea votul final. Decizia este la comisia pentru muncă şi protecţie socială. 

Ştefan Pălărie, senator USR PLUS / presedintele comisiei: "Am hotărât să examinăm cu atenţie motivaţia comisiei prezidenţiale pentru returnare la reexaminare şi în cel mai scurt timp o să venim cu un raport". 

Legea ar putea ajunge la vot, în Senat, cel mai devreme săptămâna viitoare. Camera Deputaţilor este însă for decizional. 

Francesca Simionescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Educația sexuală, scandal cu repetiție în Parlament