Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătății, după ce mai mulți elevi s-au infectat sau sunt suspecți de coronavirus: "Ne așteptam și la astfel de situații"

Alertă de coronavirus în şcoli! Doi elevi care au fost prezenţi la cursurile de pregătire pentru examenele naţionale, au fost depistaţi cu COVID-19. Unul dintre ei este în clasa a 8-a la o şcoală din Iaşi, iar celălalt, în clasa a 12-a, la un liceu din Gura Humorului. Amândoi au fi luat virusul din familie şi nu au simptome. Colegii lor, dar şi profesorii sunt acum în izolare.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 09.06.2020, 21:49

Vezi și
  • Cel puțin doi elevi au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus.
  • Evaluarea națională și Bacalaureatul se vor da respectând condiții stricte.

Elevul de clasa a 8-a învaţă la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi şi săptămâna trecută a participat, timp de două zile, la pregătirea pentru Evaluarea Naţională. Nu a avut nicio clipă simptome de boală. 

Ilie Gheorghică, director Liceul cu Program Sportiv Iași: În fiecare din aceste zile i s-a luat temperatura la şcoală. A avut 36 cu 3. Părinţii au dat declaraţie pe propria răspundere că nu au avut antecedente anterioare faţă de acest virus. 

Bunica adolescentului a mers săptămâna trecută să se opereze dar, înainte de intervenţie, medicii i-au făcut testul de coronavirus, care a ieşit pozitiv. Testele au arătat că nepotul şi părinţii lui erau infectaţi. 

Cristian Tănase, purtător de cuvânt Ministerul Educației: Au fost luate toate măsurile de siguranţă în unitatea de învăţământ, asta înseamnă că elevul nu s-a îmbolnăvit la şcoală. 

Cei 11 colegi care au fost în aceeaşi clasă au fost trimişi acasă şi vor continua cursurile online. Urmează să fie şi ei testaţi. 

Laviniu Lăcustă, președinte Sindicatul Profesorilor Iași: Atragem atenția Ministerului Educației și Cercetării că trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru aducerea în devălmășie atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor și organizarea examenelor de Bacalaureat și a Evaluării Naționale în mod tradițional.

La Gura Humorului, un liceu a fost închis după ce o elevă de la clasa a 12-a a fost depistată cu Sars-Cov2. Înainte, şi mama ei fusese diagnosticată. Eleva nu a avut simptome. Fata a fost săptămâna trecută la pregătire pentru BAC, dar conducerea şcolii spune că nu a stat mai aproape de doi metri de colegi.

Mihaela Usaciuc, directorul Colegiului: Cu geam deschis, uşă închisă doar de profesor, profesor pe hol care să-i conducă, am decis să nu luăm pauză. Ei n-au interacţionat între ei. 

Eleva a venit aici, la cursurile de pregătire de la liceul din Gura Humorului, săptămâna trecută în zilele de marţi, miercuri şi vineri şi s-a întâlnit cu cei 11 colegi de grupă, dar şi cu doi profesori. Cu toţii sunt acum în autoizolare. 

Grigore Bocanci, șef ISJ Suceava: Suspendarea cursurilor la toată şcoala, dezinfecţia generală. Am înaintat o adresă către conducerea DSP Suceava pentru testarea contacţilor direcţi cu care a interacţionat fata.

Este alertă şi în Neamţ, unde în mai multe şcoli din judeţ au apărut suspiciuni de coronavirus. Este vorba de două femei de serviciu, dar şi de doi elevi. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Ne aşteptam şi la astfel de situaţii, noi prezentam până astăzi experienţa celor din Israel care, după o săptămână de şcoală, din 2000 de elevi aveau 316 infectaţi. Au decis suspendarea cursurilor şcolare. Noi vom urmări evoluţia şi vom lua decizii în consecinţă.

Evaluarea naţională pentru elevii de clasa a 8-a va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie.

Elevii suspecţi sau confirmaţi cu coronavirus, dar şi cei care nu pot fi primiţi în sala de examen pentru că au temperatura peste 37,3 grade, vor susţine o sesiune specială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Ministrul Sănătății, după ce mai mulți elevi s-au infectat sau sunt suspecți de coronavirus: "Ne așteptam și la astfel de situații"