Elevii unui liceu din Gorj nu au trecut Bac-ul, preferând să plece la muncă în străinătate
La şcoala vieţii, nu e nevoie de diplomă de Bac. Aşa se face că, într-o comună din Gorj, niciun elev nu a trecut examenul maturităţii. Toţi au abandonat şcoala şi au plecat să muncească pe şantiere, în străinătate. Tinerii au avut un "model" chiar la cel mai înalt nivel: primarul e dovada vie că poţi să n-ai carte şi să ai parte. Edilul nu are nici el diplomă de Bacalaureat.
- Mai mulți foști elevi ai liceului respectiv s-au întâlnit la muncă în Franța.
- O singură elevă a liceului respectiv a luat Bac-ul, în ultimii patru ani.
În comuna Turburea, viitorul tinerilor e tulbure. N-au mai avut răbdare să îşi ia Bacalaureatul şi au preferat să plece la muncă în străinătate decât să-şi bată capul cu ecuaţii. Ştefan lucrează de șapte ani în construcţii, în Franţa.
Ștefan Răduceanu, muncitor în Franța: Nu trebuie Bac, nu trebuie nimic. Îţi dai seama că era mai bine la un birou, dar dacă nu ne-am gândit atunci, acum e prea târziu. De la noi din clasă suntem vreo 10 care ne-am întâlnit pe-acolo, prin Franţa.
Şi pentru Ionuţ, interesul pentru ban a fost mai mare decât valoarea unei diplome de studii. Tânărul nici nu s-a mai înscris la examen.
Ionuț: Eu n-am mai vrut sa mai dau. O să-mi fac curaj să-l dau la anul. Nu am timp să învăț, asta e problema.
Luminița Dănciulescu, profesoară: După 16 ani, copiii se duc la muncă, au nevoie de bani, financiar şi nu-i mai preocupă învăţarea. Şi chiar dacă ar putea să înveţe, nu vor să înveţe, pur şi simplu.
Anul acesta, doar şase elevi au dat Bacalaureatul, toţi din promoţii anterioare, dar niciunul nu a reuşit să-l treacă.
Maria Cojocaru, directoarea liceului: Pentru că ei s-au rupt de şcoală şi trebuie să avem în vedere şi faptul că ei sunt admişi la liceul nostru cu medii foarte mici.
Liceul Tehnologic Turburea a fost înfiinţat în 2013. În ultimii patru ani, o singură elevă a reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat. În acest an, au fost înscrişi şase candidaţi şi niciunul nu a promovat, aşa că liceul urmează să fie transformat în şcoală profesională.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj: Acesta este motivul. Nu se învață. Mai ales în această perioadă de pandemie. Elevii au stat acasă. Au învățat cum au putut. Foarte mulți locuiesc în zona rurală și nu beneficiază nici de date la internet foarte bune, nici de dispozitive foarte performante.
Nici primarul comunei nu a reuşit să ia diploma de Bac până la 56 de ani. A încercat de două ori, dar treburile politice nu l-au lăsat să se pregătească.
Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea: Când am început cu viaţa politică şi cu totul, eram la o vârstă, na. Nu e un exemplu acesta! Un exemplu este ce munceşte domnul primar, ce face domnul primar. Domnul primar a pus mâna pe muncă şi l-au găsit dracii. De mic copil, munceşte domnul primar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰