Antena Meniu Search
x

Elevii de clasa a II-au trecut prin experienţa primului lor examen

Elevii de clasa a II-au trecut prin experienţa primului lor examen. La opt ani, au susţinut o evaluare naţională. Rezultatele acesteia nu se vor comunica public şi nu se vor trece în catalog.

Vezi și

Elevii de clasa a II-au trecut prin experienţa primului lor examen. La opt ani, au susţinut o evaluare naţională. Rezultatele acesteia nu se vor comunica public şi nu se vor trece în catalog. Însă, vor servi drept reper pentru învăţători şi profesori. Copiii sunt prea mici să treacă prin emoţiile unui examen, cred unii părinţi.

Testele au fost elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare şi au venit în două variante, astfel încât copiii să nu se poată inspira unii de la alţii. Prima cerinţă - să formuleze un bilet prin care să îi înştiinţeze pe colegii lor de spre un spectacol, respectiv, în a doua versiune, despre o expoziţie de artă.

Iar la punctul doi, li s-a cerut să scrie un text din 6 propoziţii prin care să le povestească părinţilor despre experienţa trăită.

Părinţii, de altfel, au păreri diferite despre aceste examene. Unii nu le văd rostul - mai ales că rezultatele nu se trec într-un catalog - alţii consideră că îi pregătesc pe copii pentru evaluările adevărate.

Psihologii, însă, susţin că o notă mică, chiar dacă nu este trecută în catalog, ar putea fi o dezamăgire mare la o vârstă atât de fragedă.

Diana Miron, psihoterapeut: "La orice vârstă, un examen stârneşte emoţii. La vârsta de 8 ani, un copil nu ştie ce înseamnă un examen, încă nu ştie ce înseamnă competiţia. Cred că aceste examene sunt nevoia adulţilor mai mult decât nevoia copiilor."

Pentru elevi, calendarul lunii mai este plin de examene. Mâine, cei de clasa a doua vor avea proba de citit, iar miercuri evaluarea la matematică. Apoi urmează să dea examen cei din clasa a patra, iar la sfârşitul lunii, elevii de clasa a 6-a.

La polul opus, alte ţări încurajează un program şcolar extrem de simplu. În Finlanda, de exemplu, elevii nu mai au nici măcar materii la şcoală. Nu primesc teme, nu susţin evaluari sau teste. Însă, sunt ţara cu cei mai mulţi absolvenţi de liceu dintre toatele statele lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Elevii de clasa a II-au trecut prin experienţa primului lor examen