Antena Meniu Search
x

Elevii sunt bombardați cu teme de vacanță, deşi un ordin de ministru interzice acest lucru. Psihologii avertizează asupra impactului asupra copiilor

România se hotărâse, prin ordin de ministru, să nu-şi mai chinuie copiii cu teme interminabile, în vacanţă. Dar, între timp, s-a răzgândit. Culmea e că ordinul a rămas în vigoare, dar nu-l respectă nimeni. Profesorii se întrec în liste cu cerinţe, iar părinţii par să-i susţină.

Vezi și

România se hotărâse, prin ordin de ministru, să nu-şi mai chinuie copiii cu teme interminabile, în vacanţă. Dar, între timp, s-a răzgândit. Culmea e că ordinul a rămas în vigoare, dar nu-l respectă nimeni. Profesorii se întrec în liste cu cerinţe, iar părinţii par să-i susţină.

Ioana şi Ana vor fi, la toamnă, eleve de clasa a VII-a. Însă, temele sunt atât de multe, încât le-ar mai trebui o lună de vacanţă, ca să aibă timp şi de joacă şi de şcoală. 

Ioana, elevă:

Sunt profesori care exgerează, care ne dau atât de multe teme, încât n-ai chef, nici timp de ele, dar sunt şi profesori care te lasă.

Colega ei nu îndrăzneşte să-şi facă planuri.

Ana, elevă:

Sunt elevul ăla care le face pe la mijlocul vacanţei, când are timp liber. La matematică avem de reluat şi rememorat câteva exerciţii la algebră, la engleză şi la română, de citit şi de rezumat câteva opere româneşti.

În parc, tot despre teme se vorbeşte.

Elev, la fotbal: Am multe am o culegere de terminat şi o listă mareeee, de citit. N-am ce să fac altceva.

Sunt caiete de vacanţă de zeci de file care trebuie umplute. Se recomandă şi o listă lungă cu opere literare, apoi fişele pentru lectură trebuie completate şi mai sunt şi exerciţiile pentru limbile străine.

Astfel, din cele trei luni de vară, aproape o lună muncesc pentru şcoală. Asta deşi fostul ministru al Educaţiei a dat un ordin, anul trecut, prin care recomanda desfiinţarea noţiunii de temă pentru vacanţă. Dar, până la urmă, decizia tot la profesori rămâne.

Marina Manea, purtătorul de cuvânt al ISMB:

Subliniez, se recomandă acest lucru, pentru că nevoile copiilor sunt diferite, nevoile claselor sunt diferite, profesorul cunoaşte cel mai bine aceste nevoi şi ştie să recomande dacă în timpul vacanţelor să fie date aceste teme.

Sunt şi părinţi care recunosc că le-au cerut dascălilor exerciţii pentru cei mici, ca nu cumva să uite materia din timpul anului. Psihoilogii îi sfătuiesc să aibă grijă cum abordează subiectul, să nu fie o poruncă.

Marius Rusu, psiholog:

Daca devin niste imperative şi copiii sunt împinşi sau abuzaţi, pe termen lung, impactul asupra copiilor poate fi unul major, mergând până la refuz şi abandon şcolar. La biologie să ai o temă sa faci un insectar, teme practice, copilul să le facă în joacă, asa e altceva.

Elevii trebuie să îi mulţumească şi pe părinţi, şi pe profesori. Şi speră că, poate, la anul, vor avea mai mult timp liber.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Elevii sunt bombardați cu teme de vacanță, deşi un ordin de ministru interzice acest lucru. Psihologii avertizează asupra impactului asupra copiilor