Antena Meniu Search
x

Erupție violentă în Japonia

Un mort, şapte dispăruţi şi câteva zeci de răniţi în stare gravă. Este bilanţul, încă provizoriu, al erupţiei unui vulcan din centrul Japoniei.

Vezi și

Un mort, şapte dispăruţi şi câteva zeci de răniţi în stare gravă. Este bilanţul, încă provizoriu, al erupţiei unui vulcan din centrul Japoniei.

Un uriaş nor de cenuşă s-a revărsat pe versanţii craterului, unde se aflau, în acel moment, sute de turişti. Mulţi au rămas blocaţi la altitudine din cauza erupţiei.

Vulcanul Ontake, cu o altitudine de peste 3000 de metri, este o destinaţie populară pentru turişti, mai ales toamna, când vegetaţia capătă culori variate. Ieri, însă, totul a devenit cenuşiu. Erupţia a surprins peste 250 de drumeţi.

În primele clipe, fascinaţi de spectacol, turiştii n-au avut alt gând decât să-l filmeze. Dar apoi şi-au dat seama că norul de cenuşă ameninţa să-i înghită. Şi, oricât s-au grăbit, întunericul i-a ajuns din urmă.

Norul aşternut până la trei kilometri de crater a dat naştere unui peisaj de sfârşit de lume. Maşini şi clădiri au fost acoperite de un strat de cenuşă ajuns, pe alocuri, la 40 - 50 de centimetri.

Majoritatea drumeţilor surprinşi de erupţie au reuşit să ajungă, în siguranţă, la poalele vulcanului. Dar cel puţin o persoană a murit iar aproape 40 sunt dispărute sau grav rănite. Şi pericolul nu a trecut.

Este posibil ca erupţia să continue. Cei ce locuiesc la mai puţin de 4 kilometri de vulcan trebuie să fie atenţi la pietrele care ar putea cădea.

Zeci de turişti au rămas blocaţi în refugiile de pe versanţii vulcanului. Elicopterele nu le pot veni în ajutor din cauza norului de cenuşă, aşa că îşi pun speranţa doar în alpiniştii armatei.

Erupţia a provocat şi devierea rutelor aeriene din zonă. Vulcanul Ontake se află la 210 kilometri de Tokio iar precedenta sa erupţie s-a produs acum şapte ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Erupție violentă în Japonia