Pe internet găseşti să cumperi orice vrei, dar nu te fereşte nimeni de escroci!
Mare e grădina internetului, dar mulţi sunt cei care au sădit acolo afaceri bănoase, care ajung, de prea multe ori, un coşmar pentru clienţi.
Mare e grădina internetului, dar mulţi sunt cei care au sădit acolo afaceri bănoase, care ajung, de prea multe ori, un coşmar pentru clienţi. Se vând în continuare medicamente, haine sau bijuterii, fără niciun control, aşa cum vă arătăm într-un nou experiment marca Observator. Am căutat reacţii, iar autorităţile par depăşite. Sunt în faţa unei evaziuni record, iar românii care sunt înşelaţi află că sunt pe cont propriu.
"Se iau două capsule pe zi. Se pot lua ambele dimineaţa." Pe stradă, comerciantul dă sfaturi ca un doctor. La nevoie, are chiar şi un plan de tratament. Cu camera asunsă, este înregistrat când discută cazurile unor bătrâni care au probleme cu colesterolul.
- Cam în cât timp se văd efectele?
- Depinde de organism. Se pot vedea şi într-o săptămână, două.
- Dar sunt sigure? Asta mă interesează.
- Una e luată din Canada, cealaltă din SUA. Asta e la 400 (n.r de lei), dar putem lăsa la 350 (n.r de lei).
- n farmacie, pe acestea cu cât le găsesc?
- Mai bine nu căutaţi. Ei au adaosul lor.
Cine cumpără, îşi asumă toate riscurile, spun autorităţile. Reporterii Observator continuă experimentul. Pe internet am găsit vânzători cu marfă de toate felurile. Dintr-un portbagaj, acest comerciant scoate o pungă cu câteva haine pe care vrea să le probăm în stradă.
- Gecuţa asta.
- Asta la ce preţ este?
- E la 60 (n.r de lei). Totul din magazin, nu de la tarabe.
Suntem interesaţi şi de calitate. Însă, vânzătorul îşi schimbă brusc atitudinea...
- Eu nu sunt magazin. Dacă vi le dau...
"Mi s-a întâmplat la haine mai mult să cumpăr o bluză care să arate foarte bine pe net şi în realiatate să aibă un alt material, să nu fie chiar ca pe internet." Ema este unul dintre clienţii înşelaţi de comercianţii din online. Prietena ei, Andreea, a trecut prin aceeaşi experienţă. "Mai cumpăr cărţi şi vin uzate. Coperta este mai îndoită sau ruptă. Nu e un sentiment prea plăcut, mai ales că sunt site-uri care te pun pe tine să plăteşti ca să trimiţi cartea înapoi."
Piaţa online e o bătaie de cap şi pentru autorităţi: "Când vorbim de persoane fizice care se ascund în spatele site ului noi le trimitem către serviciul de investigare a fraudelor."
De multe ori, însă, poliţiştii sunt puşi pe piste false. Anunţurile fantomă deschid anchete complicate. Situaţia ar trebuie să fie mai simplă când vânzătorul este o firmă autorizată. În acest caz, se pot aplica amenzi de până la 100 de mii de lei. Cu toate astea, mulţi clienţi nu fac sesizări.
Întrebaţi cât pierde statul din evaziune, până la această oră, oficialii ANAF nu au oferit un răspuns.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰