Antena Meniu Search
x

Exodul medicilor din România ar putea deveni o tristă amintire

Exodul medicilor din România ar putea deveni o simplă și tristă amintire. În ultimii 7 ani, aproximativ 100.000 de asistenți medicali au părăsit România pentru a lucra în Occident.

Exodul medicilor din România ar putea deveni o simplă și tristă amintire. În ultimii 7 ani, aproximativ 100.000 de asistenți medicali au părăsit România pentru a lucra în Occident.

Conform  Institutului Național de  Statistică, un  asistent medical  are  grijă de 160 de pacienți  în medie.  Exodul asistenților medicali a făcut ca aproximativ 1,6 milioane de oameni să fie afectați în mod direct  de plecarea asistenților medicali din România spre Occident. Iar  asta  nu  e totul.  Peste  20.000  de medici  au  plecat  din  România  începând  cu  anul  2008.  
Principala  nemulțumire este legată de nivelul salarial din țara noastră, precum și de condițiile precare din sistemul sanitar de stat.
Destinațiile  favorite  ale  medicilor  români  sunt  Franța,  Marea  Britanie  și  Germania,  conform  datelor  furnizate de Colegiul Medicilor din România.

O veste bună pentru medicii Români
O altă cauză pentru care foarte mulți medici și asistenți medicali au decis să părăsească România a fost  lipsa informațiilor centralizate și relevante cu privire la ofertele de muncă din țara noastră.
În prezent, această problemă pare să se fi rezolvat, după ce MEDIjobs a lansat prima platformă online  din  România  dedicată  joburilor  din  domeniul  medical  pentru  a  le  oferi  o șansă  binemeritată  tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în sistemul medical.
Peste 3.500 de medici români părăsesc în fiecare an sistemul medical românesc. Cifrele vor fi, însă, mult mai puțin deprimante  în  viitor, datorită platformei de recrutare pentru personalul medical  lansată de MEDIjobs.

O simplă comparație a cifrelor este elocventă
În România, domeniul medical se află într-o continuă dezvoltare. În trimestrul al doilea al anului 2015 au fost disponibile peste 6.000 de locuri de muncă, fapt ce a reprezentat o creștere cu 25% față de același trimestru al anului 2014.
Situația este similară și în Occident. În SUA, spre exemplu, numărul persoanelor angajate în domeniul sănătății a crescut cu 25% din 2000 până în 2019, iar trendul continuă și în prezent. Dacă  vom  compara  cifra  de  3.500 (numărul medicilor  care  părăsesc  România  anual) și  cifra  de  6.000  (numărul locurilor de muncă disponibile), aflăm că personalul medical care alege să lucreze în Occident  are la dispoziție mai multe locuri decât poate efectiv ocupa în România. Acesta este și motivul pentru care platforma de recrutare pentru personalul medical ar putea micșora semnificativ numărul medicilor  care optează pentru Occident în defavoarea României.
Mii de CV‐uri și sute de companii medicale sunt prezente pe medijobs.ro
În prezent, pe MEDIjobs sunt depuse peste 5.000 de CV‐uri, la care se adaugă în medie 20 de noi CV‐uri în fiecare zi. În mai puțin de un an de funcționare, MEDIjobs a devenit una dintre cele mai mari, dar și cele  mai  active  comunități  online  care  adună  sub  aceeași  umbrelă  specialiști  din  domeniul  medical românesc.
În plus, peste 300 de companii medicale sunt prezente în cadrul platformei.
“În  urma  unui studiu MEDIjobs, s‐a  arătat faptul  că  doar  20%  din  personalul medical  din România  își caută activ un loc de muncă. Noi ne dorim să ne conectăm și cu cei 80% care nu caută activ un nou loc de muncă, însă sunt deschiși să evalueze oportunități de carieră care să le ofere noi provocări” a explicat Catrinel Hagivreta, Fondator & General Manager MEDIjobs.
O premieră în România
Asistăm, în plus, la încă o premieră: candidații pot face turul video al clinicilor, al sălilor de operații și al aparaturii medicale înainte de a aplica pentru un job. Practic, ei au posibilitatea de a evalua angajatorul înainte ca angajatorul să poată evalua competențele potențialului angajat.
“Misiunea MEDIjobs este să ajute conectarea persoanei potrivite cu jobul potrivit. Gradul de relevanță înalt al  candidaților și aplicanților  la post este obiectivul nostru principal. Una dintre modalitățile prin care ne‐am propus să facem  acest  lucru  este să  le oferim  candidaților  oportunitatea  de  <<a trage  cu ochiul>> în cadrul companiilor, astfel încât să ia contact cu cultura organizației înainte de a lua decizia de a aplica“ afirmă George Hagivreta, Fondator & Managing Partner  MEDIjobs. 
Cu ce probleme se confruntă angajatorii
Potrivit  companiilor medicale  din  România,  procesul  de recrutare  este  îngreunat  de  doi  factori:  lipsa aplicanților  pentru  anumite  poziții‐cheie și  numărul  mare  de  aplicanți  care  nu  corespund  cu  profilul postului.
Acesta este și motivul pentru care MEDIjobs a decis să rezolve această problemă prin funcționalitățile automate ale platformei de „matching” după anumite criterii.
Candidații  trebuie  să  fie,  astfel,  potriviți  atât  din  punct  de  vedere  profesional,  cât  și  personal  (ca atitudine  și  comportament),  deoarece  cultura  organizațională  este  foarte  importantă  și  își  pune amprenta în mod direct asupra satisfacției pacienților.

Încă o veste bună pentru medici
Conform  ultimului  proiect  de  Ordonanță  de  Urgență  redactat  de  guvernul  Cioloș,  salariile  a  peste 300.000 de bugetari vor fi mărite.
Conform proiectului, un medic primar va porni de la un salariu de bază de 3.459 de lei și va ajunge până la 4.307 lei, iar un medic primar la urgențe va ajunge la un salariu de 4.819 lei. Un medic de medicină legală va putea câștiga aproape 8.000 de lei, conform proiectului de OUG obținut de publicația profit.ro.
În  momentul  în  care  o  astfel  de  creștere  a  salariilor  din  sistemul  medical  românesc  va  corela  cu amploarea sistemului centralizat de recrutare a specialiștilor din domeniul sănătății, precum cel inițiat de MEDIjobs, exodul medicilor din România ar putea deveni o tristă amintire.
Foto: pexels.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Exodul medicilor din România ar putea deveni o tristă amintire