Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT Observator: Meniul unui pacient, în spital, cu 10 lei pe zi. "Sub nicio formă nu ai cum să dai 3 mese pe zi unor oameni bolnavi"

10 lei, atât este norma de hrană zilnică pentru un pacient. O spune într-o postare pe Facebook managerul unui spital din Capitală care cere mai mulţi bani pentru hrana bolnavilor. În Baia Mare, a început o anchetă după ce o tânără a postat meniul "de lux" din spital. Controalele au scos la iveală că spitalul, din cei 10 lei pe meniu, mai făcea şi economie.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 04.04.2021, 19:48

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

La Baia Mare, la începutul anului, o pacientă a postat pe Facebook meniul de "lux" pe care l-a primit în zilele de spitalizare. 

La micul dejun, a primit o felie mai groasă de parizer, trei felii de pâine şi o bucăţică de unt, iar la masa de prânz - mămăligă cu o lingură de smântână. Dezvălurile tinerei au dus la o anchetă a corpului de control. Aşa s-a descoperit că din cei 10 lei alocaţi unui pacient, spitalul mai făcea şi economii. 

Ionel Bogdan, președintele Consiliu Județean Maramureș: Suma care era de fapt alocată și anume 10 le/zi/pacient nu era folosită în totalitate. De fapt, erau cheltuiți între 6 și 8 per pacient. 

Explicaţia e halucinantă. 

Ionel Bogdan, președintele Consiliu Județean Maramureș: Într-un an de pandemie, sigur că nevoile au fost nelimitate pentru dezinfectanți, măști și materiale de protecție, dar nu se justifică o economie la hrană pacienților.

Am întrebat un bucătar ce meniu se poate face cu doar 10 lei. Cezar Munteanu este cheful care în urmă cu doi ani a încercat un proiect pilot într-un spital pentru copii din România. 

Cezar Munteanu: Ne-am împotmolit exact la banii care erau alocați bolnavilor. Cu 10 lei sub nicio formă nu ai cum să dai trei mese pe zi unor oameni bolnavi care au nevoie de alimente de calitate.

De banii pentru hrana pacienţilor s-a plâns şi Beatrice Mahler, managerul de la "Marius Nasta", unul dintre spitalele din capitală care tratează pacienţi COVID. 

Experiment Observator

Aşa că, Observator a făcut un experiment. A rugat un chef sa facă un meniu pentru un bolnav, cu 3 mese pe zi, în limita a zece lei. 

Florin Ivan: Variante sunt foarte puține. Am căutat cele mai mici prețuri de pe piață. Micul dejun, un ceai, unt, pâine, brânză. Tot nu am putut să scot mai ieftin de 3,40 de bani și la gramaj, o gustărică, un iaurt, cel mai ieftin 1.5. Pentru prânz am zis o supă de pui cu legume, cu fidea. Supă m-a costat undeva la 2.57 porția. La felul doi, paste cu brânză și unt mai ieftin, mi-am și notat, mai ieftin de 2.70 nu am reușit să scot. Orez cu lapte undeva la 1.80 - 2 lei și tot nu am reușit să mă încadrez în 10 lei, am depășit cu 2 lei. Am redus la minimum.

Pe lângă mâncarea puţină, igiena din bucătăriile multor spitale lasă de dorit. 

Cezar Munteanu: M-am crucit să văd ce înseamnă lipsa de igienă și siguranță a alimentelor într-un spital de stat.

În aceste condiţii, la porţile spitalelor, rudele pacienţilor lasă aproape zilnic mâncare pentru cei internaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » EXPERIMENT Observator: Meniul unui pacient, în spital, cu 10 lei pe zi. "Sub nicio formă nu ai cum să dai 3 mese pe zi unor oameni bolnavi"