Un experiment Observator arată cât de vulnerabile sunt şcolile care au, oficial, pază
Sute de mii de elevi din România nu sunt în siguranţă la cursuri. Peste 30 la sută dintre şcolile din România nu sunt păzite. Culmea este că nici în cele care au contract cu o firmă de pază, copiii nu sunt feriţi de pericole.
Sute de mii de elevi din România nu sunt în siguranţă la cursuri. Peste 30 la sută dintre şcolile din România nu sunt păzite. Culmea este că nici în cele care au contract cu o firmă de pază, copiii nu sunt feriţi de pericole. Un experiment Observator arată cât de uşor poate un străin să ajungă în sălile de clasă, fără ca nimeni să observe.
Suntem la Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu din Ploieşti. Poarta de la intrare este larg deschisă, iar singurul paznic din curte pare să nu fie interesat de prezenţa unui necunoscut printre elevi. Ajungem cu uşurinţă chiar pe holurile clădirii şi nici aici nu ne întreabă nimeni pe cine căutăm.
Aşa cum am intrat, ieşim nestingheriţi din unitatea de învăţământ.
Paznicul ne legitimează abia după ce îi atragem noi atenţia că elevii nu sunt supravegheaţi.
În biroul directoarei, primim asigurări că se vor lua măsuri.
Situaţia se repetă în multe şcoli din România. Aşa se explică atacurile în serie care au avut loc în ultima perioadă în unităţile de învăţământ.
Experimentul nostru vine la nouă luni după ce un elev şi-a înjunghiat profesoara, chiar în faţa cancelariei, la Colegiul Spiru Haret din Ploieşti, o unitate de învăţământ cu pază securizată şi, culmea, cu sistem de acces pe bază de cartelă.
Tânărul era un fost elev, exmatriculat din liceu. A trecut razant pe lângă paznic, deşi în rucsac avea mai multe arme albe. În urma atacului, conducerea şcolii a suplimentat numărul paznicilor. Autorităţile dau asigurări că, acum, elevii sunt bine protejaţi.
La fel ca la Ploieşti, multe dintre școlile din România sunt deschise pentru orice vizitator. În anul şcolar 2018-2019, peste 50 de fapte penale au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ sau în împrejurimi.
Cele mai multe au fost infracţiuni de loviri şi alte violenţe, dar şi de distrugere. În urmă cu aproape două săptămâni, trei elevi de 8, 9 şi 10 ani au devastat o şcoală din Clejani.
Autorităţile nu au avut bani să angajeze o firmă de pază. În România, aproape 6.500 de şcoli nu au paznic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰