Antena Meniu Search
x

Video Experiment social. Cum reacţionează românii când văd cerşetori sau femei abuzate pe stradă. Concluzia unor studenţi: "Înjositor, foarte multă respingere"

Experiment social unic în România. Un grup de studenţi de la Facultatea de Asistență Socială din Timişoara au fost cerşetori pe străzi o săptămână. Concluzia: chiar dacă le dau bani de milă, românii nu îi văd pe cerşetori ca pe nişte oameni şi nu se oferă să îi ajute cu mai mult de un leu. O doamnă i-a învăţat ce să scrie pe carton, ca să primească mai mulţi bani, dar nu i-a întrebat dacă sunt obligaţi de interlopi să cerşească.

de Redactia Observator

la 30.07.2023, 20:32

Vezi și

Studenţii de la Asistenţă Socială s-au deghizat în cerşetori pe străzile din Arad. Au fost cele mai stranii şapte zile din viaţa lor. Lorena a terminat anul 1. În experiment a jucat rolul unei femei ce pare abuzată - un cerşetor cu mari probleme. Alte două colege au apelat şi ele la mila trecătorilor. Una dintre ele este Stefania.

Tânără: Este umilitor! Este înjositor, foarte multă respingere. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt ok, nu m-a întrebat nimeni ce fac acolo.

Studentele spun că lecţia primită în stradă o să le ajute să îşi facă meseria mai bine şi să empatizeze cu oamenii aflati la nevoie. În plus, prin instrumente sociologice au adunat date importante despre reacţia societăţii.

Tânără: Foarte puţini oameni chiar vor să ajute din empatie, mulţi donează ca sa zică "am donat, sunt om bun". A fost o doamnă care mi-a schimbat pancarta ca să atrag mai mulţi oameni, deci eram şi încurajaţi, lucru pe care noi încercăm să-l stopăm.

Pe acelaşi subiect

Experiment social: cerşetori timp de o săptămână

Patru studenți și un profesor au jucat rolul de cerșetori, iar doi au fost supraveghetori, fie pe stradă, fie în secția de poliție, unde ajung de regulă oamenii străzii. Tinerii au simțit pe pielea lor și ce înseamnă lupta pentru teritoriu. Au avut parte și de amenințări. Alături le-a fost profesoară coordonatoare, care şi-a intrat şi ea în rol.

Lect. dr. Elisabeta Zelinka, Facultatea de sociologie, Departamentul de Asistenţă socială: M-a surprins cât de darnici sunt oamenii cu banii, ceea ce nu e un lucru bun, fără să se uite la rădăcina problemei care este da fapt crimă organizată. Niciodată un cerșetor nu-și alege acest stil de viață, ei sunt de fapt traficați.

Studenţii care s-au prefăcut că sunt cerşetori au primit de la trecători trei mii de lei într-o săptămână. Banii i-au donat unei asociatii de caritate. Concluziile finale ale experimentului vor fi facute publice la toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Experiment social. Cum reacţionează românii când văd cerşetori sau femei abuzate pe stradă. Concluzia unor studenţi: "Înjositor, foarte multă respingere"