"Fabrică" de permise auto, destructurată în Botoșani
O nouă "fabrică" de permise de conducere a fost destructurată de Direcţia Generală Anticorupţie. Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la instituţii publice din Botoşani, de unde au ridicat sume importante de bani, iar un instructor auto a fost plasat sub control judiciar.
- Suspecții ar fi dat ilegal viză de flotant
- Percheziții la mai multe instituții publice din Botoșani
O nouă "fabrică" de permise de conducere a fost destructurată de Direcţia Generală Anticorupţie. Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii la instituţii publice din Botoşani, de unde au ridicat sume importante de bani, iar un instructor auto a fost plasat sub control judiciar. Potrivit anchetatorilor, sute de persoane din judeţul Iaşi ar fi obţinut viză de flotant, pentru a putea susţine examenul auto, preferenţial, în Botoşani. Înscrierea mai uşoară şi obţinerea dosarului fără respectarea condiţiilor legale în judeţul vecin sunt printre neregulile vizate, dar acuzaţiile s-ar putea extinde.
Acţiunea ofiţerilor de poliţie de la Botoşani a început cu 16 percheziţii la instituţii precum Serviciul de Permise Botoşani, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din Flămânzi, la sediile a două centre medicale, dar şi acasă la 12 suspecţi.
Anchetatorii au stabilit că instructorii auto ajutați de polițiști locali de la Serviciul Public Comunitar, Regim Permise, împreună cu funcționari publici de la Evidența Persoanelor din Flămânzi, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 de lei și 350 de euro, facilitau canditatilor obținerea frauduloasă a permiselor de conducere.
Anchetatorii au ridicat sumele de 20 de mii de euro şi 55 de mii de lei.
Şeful Serviciului de Permise din Botoşani spune că ştia de problema vizelor de flotant, dar că nu a putut face nimic.
Motivaţia principală pentru care persoanele îşi obţineau viza de reşedinţă în Botoşani era că se puteau programa mult mai uşor pentru examenul de conducere. Viceprimarul din Flămânzi, una dintre localităţile vizate de acest scandal, spune că vizele de reşedinţă nu au fost date ilegal.
Într-o situaţie asemănătoare se află şi o doamnă din Hârlău, judeţul Iaşi, care a ales să-şi păstreze anonimatul. Diferenţa e că femeia nu a plătit nicio sumă de bani pentru a obţine viza de flotant.
Un instructor auto a fost plasat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, instigare la dare de mită şi instigare la fals.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰