Antena Meniu Search
x

Pe ce dădeau străbunicii noștri banii, acum 100 de ani

V-aţi întrebat vreodată pe ce-şi cheltuiau străbunicii noştri banii? Răspunsul vine de la prima expoziţie de facturi originale din perioada interbelică.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 13.10.2019, 00:59

Vezi și

V-aţi întrebat vreodată pe ce-şi cheltuiau străbunicii noştri banii? Răspunsul vine de la prima expoziţie de facturi originale din perioada interbelică.

E o întreagă colecţie de bonuri, care arată că alimentele banale, precum zahărul şi carnea, costau mai mult decât salariul pe o lună. Şi numai cei foarte înstăriţi îşi permiteau să-şi cumpere pastă de dinţi sau cremă, de exemplu.

Pe ce dădeau străbunicii noștri banii, acum 100 de ani

Este vorba despre cea mai bună oglindă a nivelului de trai şi de igienă a străbunicilor noştri, a oamenilor de acum 80-100 de ani.

O oglindă a istoriei, compusă din zeci de documente fiscale din perioada interbelică. Pagini vechi, îngălbenite de vreme, care arată cum trăiau românii între cele două mari războaie. Ţara noastră îşi revenea cu greu după Marea Criză din 1929, iar pe-atunci, cel mai mare salariu, al minerilor, ajungea la 3.200 de lei. Asta în condiţiile în care un kilogram de carne costa 2.600 de lei, unul de zahăr 3.200 de lei, iar unul de orez 5.000 de lei.

În vremuri de restrişte, existau totuşi şi români care îşi permiteau. extravaganţe.

Aici este un bonulet foarte drag mie pentru ca vorbeste despre pretul unor carlige de mustati, mustatile alea frumoase pe care le poarta hipseterii de astazi. Pai carligele de mustati erau 72 de lei, pentru ca daca ii spuneai sotiei ca te duci sa iti iei asa ceva iti dadea o tigaie in cap

Hainele se aflau rar pe listele de cumpărături de acum un secol.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi mai scumpe erau însă produsele de toaletă sau de cosmetică. În care nu investau decât boierii.

O factură care atestă faptul că la data 08 decembrie 1937 au fost cumparate nouă ape de toaletă, pentru care, unul dintre străbunicii noştri a plătit nu mai puţin de 1994 de lei.

Chiar şi o banală pastă de dinți te lăsa fără 250 de lei, o crema de corp costa și 500 de lei, iar un parfum putea ajunge până la 700 de lei. Pe atunci, prețul depindea, la fel ca și-acum, de brand.

Facturile mai pot fi văzute până joi, la galeria de artă din centrul Capitalei. La sfârşitul perioadei, întregul lot se vinde cu 6.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Pe ce dădeau străbunicii noștri banii, acum 100 de ani