Antena Meniu Search
x

O familie cu 10 copii din Suceava luptă să supraviețuiască după un incendiu care a distrus tot ce avea

Pentru o familie cu 10 copii din Suceava, fiecare zi înseamnă o luptă pentru supravieţuire. Locuiesc într-o casă sărăcăcioasă şi sunt obişnuiţi cu lipsurile, dar viaţa le-a dat o nouă lovitură. Un incendiu le-a distrus o anexă în care-şi ţineau toată agoniseala. Impresionaţi de drama prin care trec, mai mulţi voluntari le-au întins o mână de ajutor.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 30.05.2020, 21:34

Vezi și
  • Șapte dintre copii sunt la școală și au rezultate bune.
  • Familia locuiește în două camere.

Pentru familia Efgheni, fiecare zi începe şi se termină în rugăciune. Trei băieţi şi şapte fete locuiesc alături de părinţii lor în doar două camere dintr-o casă de la marginea comunei sucevene Râşca.

Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru părinţi, câtă vreme copiii au puterea să mai şi zâmbească. Şapte dintre ei merg la şcoală, deşi neajunsurile sunt mari.

Ana Maria este în clasa a doua şi învaţă cel mai bine dintre fraţii ei. Săptămâna trecută focul i-a ars hăinele şi jucăriile, dar nu după ele plânge cel mai tare.

(Ana Maria): După cartile de scoală.

(Reporter): îţi place la şcoală?

(Ana Maria): Da.

Sora ei, Valentina este cu doar un an mai mare, dar a învăţat deja un lucru esenţial.

”Fără carte nu este parte”, spune Valentina.

Cu toţii au rezultate foarte bune. O dovedesc diplomele şi medaliile atârnate printre icoane. Dar de când lecţiile se ţin online, le-a fost din ce în ce mai greu să se descurce. Au un singur telefon şi îl folosesc pe rând.

Monica Efgheni, mamă: Nu am cum sa ma impart cu toti, azi face ea, maine fac cei doi mititei, că sunt la aceeasi doamna, poimaine… cu rândul.

Părinţii celor 10 copii, ambii crescuţi la orfelinat, trăiesc din ajutoare sociale şi alocaţii. Tatăl lucrează cu ziua, atunci când sătenii au nevoie de mâna lui de lucru. La muncă îl însoţeşte fiul cel mare. Marius are 18 ani şi a renunţat la şcoală după clasa a opta pentru a-şi ajuta fraţii şi surorile.

”Să înveţe în continuare, poate ei mai târziu ajung cineva mai sus”, spune Marius.

Impresionat de viaţa pe care o duc cei 10 copii, un bărbat din Fălticeni a încercat încă de anul trecut să-i ajute. Şi a reuşit, într-un final, cu ajutorul mai multor oameni generoşi. Dar mai e mult până când vor avea o casă în care să aibă cu toţii loc.

Mugurel Duceag, voluntar: Vor fi aici trei camere, aici încă una, patru, aici o bucătărie, o baie, cât de cât un confort.

A făcut chiar şi o campanie pe Facebook şi a adunat pentru ei alimente, haine, electrocasnice şi chiar materiale de construcţii pentru casa cea nouă. Multe dintre ajutoare au ars însă în incendiul de săptămâna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » O familie cu 10 copii din Suceava luptă să supraviețuiască după un incendiu care a distrus tot ce avea