Familii din Cumpăna evacuate, după ce malul Canalului Dunăre - Marea Neagră a luat-o la vale
Momente disperate în Cumpăna, judeţul Constanţa! Au fost evacuate primele familii care aveau casele lângă uriaşa alunecare de teren. De câteva luni, malul Canalului Dunăre-Marea Neagră o ia la vale, iar prăpastia e tot mai aproape de locuinţe. Abia acum însă autorităţile anunţă că încep lucrările.
Momente disperate în Cumpăna, judeţul Constanţa! Au fost evacuate primele familii care aveau casele lângă uriaşa alunecare de teren. De câteva luni, malul Canalului Dunăre-Marea Neagră o ia la vale, iar prăpastia e tot mai aproape de locuinţe. Abia acum însă autorităţile anunţă că încep lucrările de consolidare.
În faţa prăpastiei, oamenii din Cumpăna sunt disperaţi. În doar o clipă pot pierde tot. Pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, de cel puţin un an, pâmântul se surpă.
O localnică susţine că "trebuiau să se apuce de lucrări de ani de zile. De ani de zile este problemă. Un vecin de aici de doi ani de zile a anunţat".
Această casă este aşezată exact pe marginea canalului. Şi dacă, până ieri, oamenii deschideau această poartă ca să iasă în faţa casei, tot ce văd acum este o bucată de pământ căzută, multe utilaje şi se gândesc că-n orice moment, chiar şi aici unde noi stăm, malul se poate prăbuşi.
De-a lungul apei, pe mai bine de 280 de metri liniari, pământul a luat-o la vale.
În luna mai, prin faţa caselor încă mai exista un drum. Acum, la trei luni distanţă, după o ploaie torenţială, o nouă alunecare de teren a smuls din mal încă şapte metri.
Şi abia acum încep timid lucrările de consolidare. Iar odată cu utilajele grele, există riscul ca pământul să se surpe pe încă 50 de metri, spre sat, spun specialiştii.
După ce malul s-a dus la vale pe o porţiune de aproape zece metri, acum pericolul este la doar câţiva paşi de casele oamenilor.
Trei familii au fost deja evacuate. Pentru alte cinci ar putea fi luată, în scurt timp, aceeaşi măsură.
Înainte să plece din case, oamenii s-au oprit o clipă ca să facă poze locuinţelor. Se tem că nu se vor mai putea întoarce în ele.
Încă din primăvară, autorităţile au promis măsuri.
De la experţi au aflat că la adâncime s-a format o pungă de apă, alimentată de un izvor care există de 35 de ani, de când s-a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Pericolul s-ar putea extinde la cel puţin 20 de familii. Oamenii au fost asiguraţi că vor fi despăgubiţi de Administrația Canalelor Navigabile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰