Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Femeia cu CELULE NEMURITOARE. A murit în 1951 dar încă mai trăieşte

Henriettei Lacks a uluit lumea medicală şi oamenii de ştiiţă. Femeia a murit în 1951 din cauza cancerului dar lucrurile au luat o întorsătură bizară.

de Redactia Observator

la 27.07.2014 , 19:07

 Henriettei Lacks a uluit lumea medicală şi oamenii de ştiiţă. Femeia a murit în 1951 din cauza cancerului dar lucrurile au luat o întorsătură bizară. Medicii i-au prelevat celulele care au fost folosite de cercetători pentru a revoluţiona medicina.

Acestea au fost amestecate cu un tip special de plasmă, iar medicii au reuşit să înmulţească celulele tumorale ale Henriettei Lacks în laborator. Momentul respectiv este unul important pentru istoria medicinii, fiind pentru prima oară când celule umane au supravieţuit în afara corpului unei persoane.

Cu ajutorul acestor celule, care au fost denumite HeLa, oamenii de ştiinţă au creat vaccinuri împotriva poliomielitei, tehnici de fertilizare in vitro şi chiar să deruleze cercetări în domeniul geneticii, obţinând astfel leacuri pentru diferite afecţiuni.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate că a ajutat la revoluţionarea lumii medicinei, puţini cunosc povestea Henriettei Lacks. Mai mult, urmaşii săi trăiesc într-o sărăcie lucie. După ce a fost diagnosticată cu cancer cervical, la doar 31 de ani, o mostră din tumora ei a ajuns pe masa de lucru a doctorului George Gey. Acesta înbcerca de ani buni să găsească o formulă prin care să ţină celulele tumorale în viaţă în eprubete.

Spre deosebire de toate celelalte cazuri cu care se confruntase, celulele tumorale ale Henriettei s-au dovedit a fi foarte agresive şi se divizau cu rapiditate. Cancerul s-a răspândit foarte repede în corpul femeii, iar aceasta a murit după câteva luni.

Totuşi, celulele ei tumorale au continuat să trăiască şi să se înmulţească în laborator, ceea ce a reprezentat o premieră la nivel mondial. Prelevarea celulelor nu s-a făcut însă cu acordul familiei. Copii Henriettei Lacks au aflat după mai bine de 20 de ani de la moartea mamei lor că celulele acesteia au devenit esenţiale pentru medicină şi că o mulţime de oameni s-au îmbogăţit de pe urma lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Femeia cu CELULE NEMURITOARE. A murit în 1951 dar încă mai trăieşte