Antena Meniu Search
x

Video Femeia din Cluj care și-a abandonat cățelul în curtea unei clinici veterinare riscă o amendă uriașă. Poliția face cercetări

Aviz celor care se poartă cu animalele de parcă ar fi jucării. Amenzile pentru abandon şi furt s-au mărit de patru ori şi ajung la 12.000 de lei. Această sancţiune o aşteaptă şi pe o femeie care a aruncat un pui de câine peste gardul unei clinici veterinare din Cluj-Napoca. Şi nu doar pe ea. O jumătate de milion de animale sunt abandonate în fiecare an în România, spun asociaţiile pentru protecţia necuvântătoarelor. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 14.01.2023, 07:37

Vezi și

Când l-au găsit veterinarii, căţelul abandonat avea mare chef de joacă. Doctorii au înţeles repede cum a ajuns la ei. Camera de surpaveghere a clinicii a filmat o femeie care se apropie de cabinet, se asigură că nu o vede nimeni şi aruncă puiul de câine peste gard, apoi se depărtează fără să se uite înapoi. Despărţirea brutală i-a lăsat semne metisului.

Petru Mădăraş, proprietarul cabinetului veterinar: A aterizat pe bot, au rămas leziuni cutanate. Poţi să ajungi într-o situaţie în care să nu mai poţi ţine un câine, dar atunci trebuie să anunţi o asociaţie de protecţie a animalelor, medicul veterinar. Ne-am trezit de multe ori cu căţei lăsaţi în faţa cabinetului, pisici, inclusiv canar, papagal am găsit, broască ţestoasă.

Cei de la cabinetul veterinar au făcut plângere la poliţie. 

Andreea Vişan, IPJ Cluj: Au fost demarate verificări în scopul identificării persoanei responsabile şi aplicătrii măsurilor legale care se impun. Abandonul animalelor constituie contravenţie sancţionată cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 12.000 de lei.

Pe acelaşi subiect

Femeia care a aruncat căţelul peste gardul cabinetului nu a fost găsită, dar un clujean cu inimă bună a adoptat căţelul abandonat

Andrei: Tocmai pierdusem un câine în ziua respectivă şi am văzut anunţul cu câinele acesta aruncat peste gard. Şi atunci am întrebat la cabinet dacă îl pot adopta, să umplu locul gol rămas în curte. S-a acomodat foarte bine. 

La presiunea asociaţiilor de protecţie a animalelor, autorităţile au mărit amenzile pentru cei care abanonează necuvântătoare. Dar sancţiunile sunt aplicate rar. 

Alex Prunean, reporter Observator: În judeţul Cluj, de exemplu, unde aproape în fiecare parcare găsim cel puţin un câine abandonat, în tot anul 2022 poliţia animalelor a aplicat doar cinci sancţiuni pentru abandon. Şi în acest caz agenţii au ales amenda minimă.

Anamaria Nemeş, Asociaţia Sirius Animal Rescue: La nivelul judeţului Cluj sunt mai multe asociaţii care nu fac altceva decât să suplinească incompetenţa autorităţilor. Toţi căţeii pe care îi vedeţi aici au fost luaţi din stradă, toţi aflaţi în stare de pericol.

Şi stăpânii câinilor sunt vinovaţi de creşterea numărului animalelor abandonate, spun activiştii

Ştefania Iftinia, Federaţia pentru drepturile animalelor: Nu putem face faţă dacă proprietarii nu înţeleg că animalele trebuie sterilizate ca să se reducă numărul câinilor de pe străzi.

Pedepsele au fost mărite şi pentru cei care fură animale. Celebru este cazul din Mureş, unde trei indivizi au furat în miez de noapte un labrador din curtea unei case. Aveau de gând să îl vândă pe internet cu 220 de euro, dar au dus câinele înapoi după ce stăpânii au postat imaginile pe Facebook şi au făcut reclamaţie la poliţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Femeia din Cluj care și-a abandonat cățelul în curtea unei clinici veterinare riscă o amendă uriașă. Poliția face cercetări