Fermierii îşi dezvoltă afacerile cu produse 100% naturale
Fermierii au prins gustul bio. Şi investesc tot mai mult în afaceri cu produse 100% fără chimicale.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Fermierii au prins gustul bio. Şi investesc tot mai mult în afaceri cu produse 100% fără chimicale. Nu-şi vând marfa aici. Consumul de produse bio reprezintă doar 1% din totalul vânzărilor de alimente, în România.
Alina Constantin este medic veterinar de profesie. S-a mutat cu soţul ei la ţară pentru că îşi dorea un stil de viaţă mai sănătos.
Acum au sute de hectare cultivate cu produse bio. De la legume, verdeţuri până la plante medicinale. Ai spune că asta fac dintotdeauna.
Alina Constantin, fost medic veterinar: "Ecologic nu înseamnă neapărat să aibă gust. Si nici tot ce are gust nu este ecologic. Şi atunci încercam să fie proaspete, să aibă gust şi să fie sănătoase."
La început au muncit în familie. Dar cum aveau prea mult de lucru, acum au şi angajaţi. Povestesc că produsele lor sunt 100% naturale.
Alina Constantin, fost medic veterinar: "Îi sfătuiesc să mănânce şi ei pentru ca daca ei nu sunt sanatosi, sa-si creasca copilul asa cum trebuie, nu va face o diferenta ca ti-ai hranit copilul cu produse sanatoase."
Cei care au de gând să investească în produsele naturale vor primi subvenţii din partea ministerului agriculturii.
La noi, produsele BIO reprezintă doar 1% din vânzările magazinelor. În timp ce în ţările din vestul Europei procentul este cu mult mai mare.
Fermierii români se plâng că nu au loc pe piaţă şi ajung să exporte, pentru a-şi putea acoperi costurile. Cel mai des transportă marfă în Germania, Cehia, Slovacia sau Slovenia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰