Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fetiţă de 12 ani, operată la Iași din cauza unei sarcini molare. Un caz extrem de rar, posibil unul la 1.000

Caz extrem de rar, unul la 1.000, a fost operat cu succes la Iași. O fetiță de 12 ani a fost plimbată prin mai multe unități spitalicești, din cauza unei complicații datorate unei sarcini molare.

de Monica Palade

la 08.04.2021 , 16:15

Fetiţă de 12 ani, operată la Iași din cauza unei sarcini molare. Un caz extrem de rar, posibil o dată la 1.000 - Profimedia

Copila a ajuns mai întâi la Maternitatea Spitalului Focșani, de unde a plecat pe semnătura mamei. A ajuns la spitalul din Târgu Mureș, de unde a revenit la Focșani. De aici a fost transferată la Maternitatea Cuza Vodă din Iași.

„Fata s-a prezentat la Maternitatea Spitalului Focșani, însoțită de mamă, pe data de 12 martie, cu o sarcină molară completă în a treia. A plecat pe semnătura mamei la spitalul din Târgu Mureș, ca mai apoi să se întoarcă pe data de 3 aprilie din nou la Maternitatea Spitalului Focșani, de unde a fost trimisă cu ambulanța pe 4 aprilie la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. La Focșani nu se putea interveni, dar fiind vârsta mică a fetei și a complicațiilor apărute în urma sarcinei molare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Focșani, Alina Cosma, pentru Observator.

Sarcină extrem de rară

Articolul continuă după reclamă

Adolescenta prezenta sângerări genitale și avea astenie fizică. În urma investigațiilor, medicii din Iași au constatat că fata avea o sarcină molară, care îi punea viața în pericol. 

Pe acelaşi subiect

„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigaţii, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidenţiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conţinutul uterin. Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicaţiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele. E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicaţii, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine”, a transmis Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. 

Fata a rămas internată și urmează să fie monitorizată câteva zile.

Ce este sarcina molară

Potrivit specialiștilor, sarcina molară, cunoscută și sub denumirea de molă hidatiformă sau molă, face parte din grupul bolilor trofoblastice gestaționale caracterizate prin proliferarea anormală a trofoblastului, viitoarea placentă. Afecțiunea are o incidență de 1 la 1.000 de sarcini și cuprinde două tipuri distincte din punct de vedere al cariotipului, aspectului macroscopic și microscopic, tabloului clinic și al prognosticului, și anume mola hidatiformă completă și mola hidatiformă parțială.

Sarcina molară este considerată o stare premalignă, întrucât poate degenera malign devenind molă invazivă sau, mai rar, coriocarcinom, astfel diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale, scrie romedic.ro. Mola hidatiformă este cauzată de o fertilizare anormală urmată de formarea aberantă a trofoblastului cu dezvoltarea unor vilozități coriale degenerate hidropic și hiperplazie trofoblastică cu atipii ca urmare a supraexprimării genelor paterne.

Știre realizată cu ajutorul informațiilor oferite de reporterul Observator Adrian Obreja.

Monica Palade Like

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Fetiţă de 12 ani, operată la Iași din cauza unei sarcini molare. Un caz extrem de rar, posibil unul la 1.000