Filmul operaţiunii de salvare, refăcut de către autorităţi
Filmul operaţiunii de salvare a fost refăcut minut cu minut de către autorităţi. Într-un raport care a ajuns dimineaţă pe masa premierului, autorităţile încearcă să se scuze pentru lipsa vitezei de reacţie.
E ca şi cum ar fi căutat acul în carul cu fân, au dat de înţeles acestea. Primul apel după tragedie. Copilotul Răzvan Petrescu îşi sună tatăl şi-i spune că a aterizat forţat, dar că toată lumea e în viaţă.
"Mi-a spus că a avut accident. Era foarte calm. Mi-a spus conform aparatelor lui este între Sibiu şi Roşia, la punct de intrare în Oradea, la 40 de mile de Sibiu către Oradea şi mi s-a oprit. Telefonul s-a închis brusc"
Între timp, şi medicul Radu Zamfir este sunat întâmplător de un coleg.
În clipa următoare, sunt alertate Inspectoratele pentru Situaţii de urgenţă din Alba şi Mureş. Zece minute mai târziu, medicul Zamfir anunţă accidentul la 112. Apelul a fost redirecţionat şi către STS.
Acesta ar fi trebuit să fie momentul declanşării procedurii de căutare a victimelor. Vin şi datele oferite de STS. Din păcate, nu-i pot ajuta cu mult pe salvatori. Aria se întinde pe 200 kilometri pătraţi, într-o zonă muntoasă împădurită.
Medicul coordonator aflat la bordul avionului le trimite coordonatele georgrafice de pe telefonul mobil, dar, spun autorităţile, "acestea nu au putut fi exploatate".
MApN ia legătura cu ROMATSA, iar şeful de tură spune că respectivele coordonate sunt în judeţul Alba. De-aici înainte se scurg ore, timp în care un elicopter, dar şi jandami, poliţişti, reprezentanţi ISU ajutaţi de localnici şi pădurari caută haotic.
Primul care a ajuns la faţa locului a fost un pădurar, la 21 şi 13 minute. Locul în care se afla epava era la 25 de kilometri distanţă de cea mai apropiată localitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰