Flashmob contra violenței domestice, la București. Semnal de alarmă tras de zeci de românce
Avem legi dar nu le respectă nimeni! Femeile sunt, în continuare, victime ale violenţei domestice. Una din patru a fost agresată de partener cel puţin o dată în viaţă şi alte câteva zeci de mii declară anual abuzurile la poliţie.
Avem legi dar nu le respectă nimeni! Femeile sunt, în continuare, victime ale violenţei domestice. Una din patru a fost agresată de partener cel puţin o dată în viaţă şi alte câteva zeci de mii declară anual abuzurile la poliţie. Puţini sunt însă cei care ajung în faţa instanţei. În aşteptarea Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, în Bucureşti, s-a organizat un flash mob prin care zeci de doamne au încercat să tragă un semnal de alarmă. Şi, mai presus de orice, să transmită un mesaj de trezire la realitate pentru cele care sunt încă victime. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Dan Voiculescu Pentru Dezvoltatea României.
Nici în al douăsprezecelea ceas nu este târziu să spui stop abuzurilor. Este mesajul pe care l-au transmis astăzi zeci de femei: unele supravieţuitoare, altele, din empatie cu cele aproape 12 mii de românce care au fost victime ale violenţei domestice doar în prima jumătate a acestui an.
Un exemplu este ordinul de protecţie. Chiar dacă există, 30% dintre agresori îl ignoră. În plus, ordinul de protecţie provizoriu, valabil 5 zile şi aplicat pe loc în cazul unui abuz fizic, a devenit o realitate doar după campaniile jurnaliştilor şi la presiunile asociaţiilor neguvernamentale.
Brăţările electronice pentru agresori ar putea fi soluţia. Rămân, însă, o promisiune a autorităţilor care vorbesc despre violenţă doar când un caz nefericit intră în atenţia publică.
Realitatea arată că 100 de femei depun zilnic plângere că au fost abuzate. Multe nu reclamă de teamă să nu îşi piardă viaţa. Anul trecut, 200 au murit din cauza bătăilor primite de la partenerii lor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰