Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Florile târzii, un posibil semn care prevestește o iarnă geroasă

Natura este dată peste cap de temperaturile neobişnuit de calde din septembrie. De câteva zile, castanii s-au umplut de flori şi magnolia a îmbobocit. Pentru a doua oară în acest an! Florile târzii sunt o consecinţă a încălzirii globale, spun specialiştii. De cealaltă parte, o vorbă din bătrâni spune că sunt semne care prevestesc o toamnă blândă, care va fi urmată de o iarnă geroasă.

de Georgiana Botez

la 25.09.2020 , 21:39

  • Specialiștii pun fenomenul florilor târzii pe seama încălzirii globale.

În livezile din ţară, pare mai degrabă un început de primăvară. Vremea neobişbnuit de caldă din septembrie a dat peste cap ceasul biologic al pomilor fructiferi. Aproape toţi au înflorit. De la meri şi peri, până la castani. Iar magnoliile au boboci pentru a doua oară în acest an. Un spectacol unic de parfum şi culoare. 

În ciuda calendarului, care ne spune că toamna a început deja de o lună de zile, florile albe şi frunzele crude ale castanului ne duc cu gândul la primăvară. Ce este surprinzător e că pe aceaşi ramură sunt şi floarea şi fructul bine copt. 

Localnicii sunt miraţi, dar şi îngrijoraţi. Arborii înfloriţi sunt semn de toamnă lungă şi blândă, urmată însă de o iarnă geroasă, spun oamenii. 

Vezi și

Albe sau roz, magnoliile de septembrie sunt de departe cele mai apreciate. De obicei, înfloresc doar primăvara, pentru că sunt extrem de sensibile la vântul puternic. 

Specialiştii spun că înflorirea pomilor şi copacilor în septembrie este o consecinţă a încălzirii globale. 

Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: Nu este de dorit deoarece apar dereglări în fiziologia plantei. Unele specii horticole la care apare acest fenomen îmbătrânesc mai repede. 

Luna septembrie a fost pe locul trei în topul celor mai secetoase luni de toamnă din ultimii 60 de ani. De la un capăt la altul al ţării, culturile agricole au fost distruse. 

Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: Este un fenomen întâlnit destul de frecvent în ultimii ani, nu este un declin fiziologic. În anul următor, plantele care au înflorit târziu în anul anterior îşi vor relua din nou ciclul biologic fără a fi, fără a avea alte afecţiuni legate de producţie sau testarea de vegetaţie. 

Georgiana Botez Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri sociale » Florile târzii, un posibil semn care prevestește o iarnă geroasă