Antena Meniu Search
x

Video Floriile, sărbătorite cu restricții de catolici în întreaga lume

Credincioşii catolici din toată lumea au sărbătorit ieri Floriile, cu aproape o lună înaintea ortodocşilor. O celebrare care aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim şi care, şi anul acesta, vine cu reguli stricte. De la Vatican, Suveranul Pontif a transmis un gând pentru toţi cei afectaţi de pandemie.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 29.03.2021, 08:45

Vezi și
  • Papa Francisc a transmis un mesaj pentru cei afectaţi de pandemia de coronavirus.

Doar câteva zeci de credincioşi au putut intra la slujba de Florii din interiorul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti. Şi la fel de puţini au fost şi afară, în curte. 

În bisericile din toată ţara, slujbele au început mai devreme şi se repetă pe tot parcursul zilei tocmai pentru a evita aglomerarea credincioşilor. Chiar şi aşa, mulţi dintre ei au ales să stea afară şi să urmărească ceremoniile de pe ecrane.

În mod tradiţional, în Duminica Floriilor, Arhiepiscopia Romano-Catolică organiza o procesiune pe străzile Bucureştiului. Pentru a doua oară consecutiv, nu a putut fi organizată, din cauza pandemiei de coronavirus.

Tarciziu Şerban, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti: Vrem măcar prin texte, prin rugăciuni, prin ceremonii să aducem din nou în sufletele oamenilor această bucurie a trăirii.

Pe acelaşi subiect

Duminica Floriilor evocă momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic şi măslin. Tradiţia este respectată şi acum, însă credincioşii aduc crengi de salcie pe care, după sfinţire, le iau acasă.

Un obicei păstrat şi de cuplul prezidenţial, care a sărbătorit la Biserica Romano-Catolică din Sibiu.

După slujbă, preşedintele Klaus Iohannis s-a oprit să stea de vorbă cu câteva doamne.

O slujbă cu peste o sută de participanţi a fost oficiată şi la Catedrala Franciscană din Şumuleu Ciuc. Sfințirea crenguţelor a avut loc atât în interiorul bisericii, cât şi afară, tocmai pentru ca oamenii să păstreze distanțarea fizică.

Guia Laurian Hugo, părinte: În mâna lor să aibă aceste crenguţe de flori, crenguţe care simbolizează faptele bune, faptele care se nasc din dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri.

1,3 miliarde de catolici există la nivel global

La Ierusalim, liturghia a fost oficiată în Biserica Sfântului Mormânt pentru mai puţini credincioşi ca în alţi ani, iar majoritatea participanţilor la procesiunea de pe Drumul Crucii au purtat măşti.

Şi la Vatican slujba de Florii a fost marcată de restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Altădată plină de pelerini, Piaţa Sfântului Petru a rămas goală, iar la liturghia oficiată de Papa Francisc în Bazilica Vaticană au fost lăsaţi să intre un număr limitat de participanţi.

Gândul Suveranului Pontif a fost la toţi cei afectaţi de pandemie.

Papa Francisc: Pentru al doilea an, trăim într-un context al pandemiei. Anul trecut eram mult mai supăraţi. Anul acesta suntem mult mai încercaţi, iar criza economică s-a înrăutăţit.

În lume sunt 1,3 miliarde de catolici, cel mai mare grup religios.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Floriile, sărbătorite cu restricții de catolici în întreaga lume