Tradiţiile de Sf. Andrei sunt respectate cu sfinţenie în multe sate. Oamenii cred că astfel le va merge mai bine
Potrivit folclorului, noaptea de Sf. Andrei este considerată magică! Aşa că, dacă vrem să ne meargă bine tot anul, ar trebui să respectăm nişte tradiţii.
Potrivit folclorului, noaptea de Sf. Andrei este considerată magică! Aşa că, dacă vrem să ne meargă bine tot anul, ar trebui să respectăm nişte tradiţii moştenite din moşi-strămoşi. Bătrânii de la ţară continuă să le respecte cu sfinţenie şi îşi învaţă nepoţii ce au de făcut ca să fie feriţi de rele.
De o parte şi de cealaltă, toate uşile şi geamurile sunt unse cu usturoi. Nu ştim dacă din cauza mirosului, dar un lucru e cert, bătrânii spun că aşa se alungă spiritele rele. E doar una dintre tradiţiile pe care femeia i le destăinuie şi nepotului ei. "Aşa era de când mă ştiu eu. Şi la mama mea, când trăia, când era copil. Ea ne-a învăţat, de fapt. Şi bunicii mei făceau."
Grâul pus la încolţit e o altă tradiţie transmisă din generaţie în generaţie. Grâul ar trebui să încolțească și să crească până la Anul Nou. Iar înainte de Revelion, este pus pe masă, iar oamenii cheamă preotul să facă slujbă. Pe aceeași masă așează și crengi de măr. Şi pe ele le-au pus în apă tot de azi, iar dacă vor îmboboci se anunță un an bogat. "Să ştiţi că mi-a mers foarte bine. Am trei copii, am fost foarte săraci. Eu am 8 fraţi, bărbatul meu, 8 fraţi. Am fost cei mai săraci. Ne-a mers mereu bine, dar am şi muncit. Ca să le pui să-ţi meargă bine şi să nu faci nimic nu se poate."
Şi cum totuşi e vorba de o generaţie mai nouă, care învaţă tradiţii, trebuie să împărtăşească totul cu prietenii virtuali. Deci fără selfie, nu se poate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰