Antena Meniu Search
x

Fondurile europene, motorul fostelor zone miniere

Fostele centre miniere din ţară s-au reinventat cu ajutorul fondurilor europene. Localităţile unde odinioară mineritul reprezenta principala preocupare a oamenilor, au reuşit să reducă la minim rata şomajului.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 12:53

Vezi și
  • În subteran lucrau aproape 6.000 de oameni.
  • Oraşul Baia Sprie a fost un oraş monoindustrial.

La 13 ani de la închiderea minelor, cei care au lucrat în subteran au astăzi cu totul ale meserii. Însă, nostalgia vremurilor în care mineritul reprezenta principala sursă de venit. nu a dispărut.

La 10 kilometri de Baia Mare se află oraşul Baia Sprie, cândva unul dintre cele mai importante centre miniere ale României.

În subteran lucrau aproape 6.000 de oameni, iar în 2007, când perimetrele miniere au fost închise prin Hotărâre de Guvern, rata şomajului a explodat. Dacă baţi strada la pas, cu siguranţă unul dintre trecători a lucrat în mină.

Levente Szakacs, şef birou Primăria Baia Sprie: Foarte mulţi oameni au rămas pe drumuri la momentul respectiv şi nu au ştiut ce să facă.

În faţa primăriei l-am întâlnit pe Levente. A fost mecanic în subteran, iar pe când a terminat facultatea de inginer minier, perimetrele au fost închise. Astfel, a fost nevoit să se reorienteze.

Levente Szakacs, şef birou Primăria Baia Sprie: Astăzi poate că a-şi zice că dacă ar trebui încă o dată să intru în subteran, poate că nu aş face-o. Dar la momentul respectiv, nu mi s-a părut foarte greu.

Câţiva paşi mai încolo, am dat de doamna Floare. A lucrat în laboratorul de la flotaţia minieră. Astăzi, şi-a transformat pasiunea în meserie.

Floare Buchet, coafeză: În momentul de faţă sunt coafeză la un salon de înfrumuseţare. E meseria care mi place, asta am crezut că o să o fac întotdeauna după ce mă las de minerit.

La muncă l-am găsit şi pe Adrian Puşcaş. A lucrat zeci de ani în subteran şi când a fost disponibilizat, cu ajutorul cursurilor de recalificare, s-a angajat într-o firmă de termopane.

Chiar dacă are un venit sigur care să îl ajute să-şi susţină familia, vorbeşte cu nostalgie de vremurile în care mineritul făcea parte din viaţa lui.

Până în anul 2007, oraşul Baia Sprie a fost un oraş monoindustrial. În localitate funcţionau două perimetre miniere şi două flotaţii, dintre care una deservea tot judeţul Maramureş. În 2007, când minerii au fost indisponibilizaţi, rata şomajului a crescut la peste 50%. Astăzi, procentul nu ajunge la 3%.

Alin Bîrda, primarul oraşului Baia Mare: Am reuşit să recalificăm foarte multe persoane. Peste 1000 de persoane au fost calificate prin fondurile europene adiministrate prin primăria oraşului Baia Sprie.

În jurul mineritului era o adevărată industrie. Astăzi, doar ruinele uzinei mai aduc aminte de vremurile în care muncitorii din subteran susţineau economia României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Fondurile europene, motorul fostelor zone miniere