Fructele și legumele de import sunt pline cu pesticide, avertizează specialiştii
Consumăm fructe şi legume ca să avem un regim alimentar echilibrat, însă, pe termen lung, efectele asupra sănătăţii nu sunt doar pozitive. Asta dacă luăm în considerare şi faptul că aproape toate produsele din import vin încărcate şi cu mari cantităţi de substanţe toxice.
Consumăm fructe şi legume ca să avem un regim alimentar echilibrat, însă, pe termen lung, efectele asupra sănătăţii nu sunt doar pozitive. Asta dacă luăm în considerare şi faptul că aproape toate produsele din import vin încărcate şi cu mari cantităţi de substanţe toxice.
-Avem cultură de roşii, ardei, vinete, vor urma castraveţi, am recoltat cartofii timpurii.
Legume pe care acest producător spune că încearcă să le crească într-un mod cât mai natural.
-În cadrul fermei noastre, folosim o dată, maxim de două ori, insecticidele şi pesticidele, numai când este strict necesar.
- Românii cumpără medicamente de pe internet fără să ştie că pot muri din cauza acestora
- Copiii găsiți morți în podul blocului din Bistrița Bârgăului erau frați. Surse: mama a fost identificată în...
- Campania Observator "Eu pentru ce m-am născut?" La doar 5 ani, Andreea, din Iași, a fost abuzată de propriul tată
Însă, producătorii români abia îşi mai fac loc printre atâtea fructe şi legume de import, majoritatea aduse din Turcia, Olanda sau Polonia. Mai grav este că sunt pline de pesticide. Peste 70% dintre 48 de tipuri de fructele şi legumele de pe piaţă conţin reziduri de pesticide, în total 178 de tipuri de chimicale, potrivit unui studiu al specialiştilor americani.
-Acele cantităţi mici se acumulează. Este efectul de bioacumulare şi, în timp, duc la apariţia unor probleme grave de sănătate, cum ar fi mutaţii genetice, sterilitate, cancer.
Căpşunile sunt pe primul loc în topul celor mai pline de pesticide fructe şi legume de pe piaţă. Practic, aproape tot procesul lor de creştere este forţat de substanţele chimice. În top urmează nectarinele, merele, piersicile, dar şi perele. În ceea ce priveşte legumele, spanacul, ţelina şi roşiile conţin cele mai mari cantităţi de pesticide.
-O parte din ele, anumite tipuri de pesticide, pot fi eliminate printr-o splare şi prin ţinerea lor în apă câteva minute, dar există şi pesticide care au substanţe active foarte puternice şi care au şi o perioadă de remanenţă mare, adică se acumulează în organism.
Şi totuşi, fructele şi legumele sunt mărfurile care s-au scumpit cel mai mult în ultimele săptămâni, spun specialiştii. În ceea ce priveşte fructele, creşterea per totală a fost de 3,3%, cu o creştere mai substanţială în ceea ce priveşte fructele proaspete şi citricele.
-Discutăm despre evoluţia dolarului. Şi dacă stăm să importăm foarte multe legume şi fructe din Turcia, spre exemplu, atunci sigur că se discută în dolari. Pe de altă parte, plecând de la această cauză reală, mai e şi un pic de speculă şi asta este tocmai din cauza lipsei serelor şi solariilor în România.
Românii nu mănâncă doar fructe şi legume din import. În 2016, valoarea totală a importurilor României a fost de 67,3 miliarde de euro, din care 8,7% au reprezentat importurile de produse alimentare, băuturi şi tutun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰