Antena Meniu Search
x

Saşii nu renunţă la locurile dragi. Într-un sat cu doar 3 saşi, unul dintre ei se ocupă de biserica fortificată din regiune

Vezi și

Saşii din Transilvania sunt tot mai puţini! Dar cei care au rămas nu renunţă nici în ruptul capului la locurile în care s-au născut şi care le-au intrat la inimă.

Într-un sat din judeţul Sibiu, mai sunt doar 3 saşi, iar unul dintre ei se ocupă de biserica fortificată din localitate. Una pe care chiar şi turişti din Canada vin să o viziteze.

Bisericile fortificate din Ardeal sunt cele mai vizitate lăcaşe de cult de la noi din ţară. 

Mai mult de 150 de biserici fortificate au fost construite în Transilvania. Astăzi, în nordul judeţului Sibiu, nu există localitate săsească în care să nu existe o astfel de biserică.

50 dintre acestea au fost declarate monumente arhitectonice de excepţie.

De o astfel de biserică din Sibiu, are grijă şi Michael Weber. Un saş din localitatea Valea Viilor.

Cu totul, mai sunt doar trei saşi în sat. Pe scările spiralate ale bisericii, Michael urcă până în vârf, să tragă clopotul bisericii.

Sunt trei clopote, în biserică. Şi fiecare are sunetul lui. Unul mai grav, altul mai puternic.... 

În fiecare duminică, când sunt slujbe, Michael trage clopotele. E semn că lumea trebuie să vină la biserică.

Aşa era odinioară, aşa este şi acum. Ce-i drept, e o diferenţă. Înainte, biserica era mereu plină de localnici. Acum, turiştii îi trec mai des pragul.

Altarul este construit din lemn, în anul 1779, de unul din Sighişoara. E original, nemodificat.

Din aceeaşi perioadă este orga, funcţionează, se foloseşte o dată la două săptămâni.

Michael ştie totul despre satul lui. Acolo s-a născut, acolo a fost botezat, acolo s-a însurat. Şi tot acolo îl găsim şi azi, la 67 de ani.

Într-o altă localitate, Axente Sever, turiştii se pot caza într-o parte a bisericii din sat, printre obiecte foarte vechi, săseşti.

Datorită acestor biserici, turismul cultural s-a dezvoltat în ultimii ani.

Prin intermediul unui card, care costă 50 de lei, turiştii pot vizita peste 50 de biserici fortificate din sudul Transilvaniei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Saşii nu renunţă la locurile dragi. Într-un sat cu doar 3 saşi, unul dintre ei se ocupă de biserica fortificată din regiune