Frunzele nu mai sunt doar gunoi. Pot fi reciclate şi transformate în pământ de flori
Până de curând, românii ştiau un lucru clar: odată ce vine toamna şi cad frunzele, ele trebuie măturate, strânse la un loc, după care li se dă foc şi gata cu gunoiul! Acum însă frunzele nu mai sunt doar gunoi.
Până de curând, românii ştiau un lucru clar: odată ce vine toamna şi cad frunzele, ele trebuie măturate, strânse la un loc, după care li se dă foc şi gata cu gunoiul! Acum însă frunzele nu mai sunt doar gunoi. Pot fi reciclate şi transformate în pământ de flori. Este mult mai ieftin şi e de două ori mai bogat în substanţe minerale decât gunoiul de grajd.
De când a venit toamna, angajaţii de la spaţii verzi din Oradea muncesc la foc continuu. Înarmaţi cu mături şi aspiratoare uriaşe, strâng frunzele din parcuri şi de pe trotuare.
Într-o singură zi, doar din Oradea, sunt adunate peste 30 de tone de frunze uscate.
Frunzele ajung apoi într-un centru unde sunt tocate, apoi trec printr-un proces care durează şase luni până se transformă în compost.
Din 10 kilograme de frunze uscate se obţin aproximativ şase kilograme de compost pe care, dacă îl amestecăm cu turbă, humus şi nisip, obţinem pământul de flori. Acesta este ambalat în saci de până la 40 de litri.
Un sac este vândut cu 10 lei către florării.
Îngrăşământul natural este folosit şi de agricultori, în locul îngrăşămintelor chimice. O tonă costă 140 de lei. În acelaşi timp, şi orădenii au de câştigat.
Sunt eliminate în mod natural o mare parte din deşeurile din oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰